North Carolina ligt op ramkoers met omstreden ‘wc-wet’

‘Iedereen welkom’, bordje in N.C.. Foto Jonathan Drake/Reuters

De Amerikaanse cultuurslag om de wc voor transgenders is opnieuw geëscaleerd, nu North Carolina en de federale overheid elkaar maandag over en weer hebben aangeklaagd. Het ministerie van Justitie in Washington wil dat North Carolina transgenders toestaat naar het toilet van hun keuze te gaan, terwijl de staat per se wil vasthouden aan de onlangs ingevoerde wet dat transgenders alleen een wc gebruiken die past bij het geslacht bij geboorte.

Volgens de overheid is de ‘wc-wet’ in North Carolina in strijd met de Civil Rights Act uit 1964, die discriminatie op grond van sekse verbiedt. De staat had tot maandag om de wet in te trekken of extra bedenktijd te vragen. Op grond van schending van de Civil Rights Act kan de landelijke overheid tal van geldstromen naar de staat stopzetten.

Toch koos het North Carolina van de Republikeinse gouverneur Pat McCrory maandag voor de tegenaanval. Volgens zijn aanklacht gaat de landelijke overheid buiten haar boekje met deze „schaamteloze” en „radicale herinterpretatie” van de Civil Rights Act. Voor McCrory gaat het om ongeoorloofde bemoeienis van Washington. Volgens hem vormen mannen, ook al zijn ze in transitie naar vrouw, op damestoiletten een bedreiging voor vrouwen. Minister van Justitie Loretta Lynch verwierp dat maandag als „door de staat gesteunde discriminatie”.