Timelapse: de Mercuriusovergang in twee minuten

Solar Dynamics Observatory, een ruimtesonde van NASA, legde het voorbijtrekken van Mercurius aan de zon gedetailleerd vast.

Screenshot timelapse Mercuriusovergang.

Dertien of veertien keer per eeuw schrijdt Mercurius vanuit ons perspectief precies voor de zon langs. Zo ook maandag. De vorige keer was in 2006. Mocht je nou toevallig nét op kantoor gezeten hebben gedurende de 7,5 uur die de overgang duurde of is de hemelse gebeurtenis letterlijk aan je voorbij gegaan, niet getreurd: je hoeft niet per se tot 2019 te wachten om er toch wat van mee te krijgen. NASA maakte er een timelapse van.

De beelden zijn vastgelegd door Solar Dynamics Observatory, een ruimtesonde van NASA die de zon bestudeert. Wie het totaalbeeld van de overgang bekijkt, kan de indruk krijgen dat er een vlekje op de lens zit, of een dode pixel in z’n beeldscherm. Mercurius maakt vanaf de Aarde bekeken slechts een half procent uit van de oppervlakte van de zon.

De NASA-sonde laat gedetailleerd zien hoe de planeet voorbij de zon trekt. Voordeel is dat je er geen brilletje bij op hoeft te zetten. Wil je echt in de zon kunnen kijken, dan heb je daar een speciale eclipsbril voor nodig.

Omdat de overgang met het blote oog - nou ja, achter een eclipsbril - moeilijk te zien was, organiseerden verschillende sterrenwachten evenementen om het beter te kunnen waarnemen. Met een speciale zonnekijker werd in de Oude Sterrewacht in Leiden de zon op een muur geprojecteerd. Over het beeld met een doorsnede van een meter zag je Mercurius als een zwart bolletje zijn tocht maken.