Onzekerheid over afzettingsprocedure tegen Braziliaanse president Dilma Rousseff

President Dilma Rousseff. Foto Reuters

Interim-voorzitter Waldir Maranhão van het Braziliaanse lagerhuis wil de afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff blokkeren. Vorige maand stemde een meerderheid in het parlement in met afzetting. Maar volgens Maranhão, die zelf tegen afzetting stemde, was daarbij sprake van procedurefouten, waardoor de stemming niet geldig is. Deze week zou ook de Senaat zich uitspreken over de impeachment van Rousseff. De voorzitter van de Senaat zei maandagavond dat die procedure gewoon doorgaat. Maar volgens Maranhão moet de stemming nu eerst terug naar het lagerhuis. Maranhão is voorzitter van het parlement nu Eduardo Cunha, een gezworen vijand van Rousseff en de grote aanjager van de afzettingsprocedure, vorige week werd geschorst op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen dollars in het corruptieschandaal rond het semistaatsoliebedrijf Petrobras. Het is niet onmiddellijk duidelijk wat de consequenties zijn van Maranhão’s besluit. Rousseff wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben met overheidsgelden. Van de congresleden die op 17 april voor haar afzetting stemden, is meer dan 60 procent zelf betrokken bij of verdacht van veel grotere misdaden. Ook Maranhão wordt verdacht van corruptie.