Ten onrechte bijna vergeten opera

Wie nieuwsgierig is naar de reikwijdte van de mannelijke zangstem, heeft aan Arminio (1736) van George Frideric Handel een goede. Naast de gebruikelijke bas en tenor vallen vooral twee types falset op: de alt en de sopraan. Die rollen, oorspronkelijk voor castraten gecomponeerd, worden in deze allereerste complete cd-opname van de opera voortreffelijk gezongen. De ster van de productie, countertenor Max Emanuel Cencic, rolt zijn stem uit als een fluweelzacht tapijt. En de Koreaan Vince Yi mept de hoge c’s met indrukwekkend atletisch vermogen uit de lucht. De opera, over een opstandig Rijnvolk en een verliefde Romeinse generaal, wordt met veel vaart vormgegeven door George Petrous Griekse Armonia Atenea: een overtuigend pleidooi voor een ten onrechte bijna vergeten opera.

    • Floris Don