North-Carolina klaagt overheid aan

De cultuurslag om de wc voor transgenders in de VS is verder geëscaleerd, nu North Carolina maandag de federale overheid heeft aangeklaagd. Het ministerie van Justitie wil dat North Carolina transgenders toestaat naar het toilet van hun keuze te gaan, terwijl de staat wil vasthouden aan de regel dat transgenders alleen de wc gebruiken die bedoeld is voor het geslacht bij geboorte. Volgens de overheid is de ‘wc-wet’ in North Carolina strijdig met de Civil Rights Act, die seksediscriminatie verbiedt. North Carolina kon zijn wet intrekken of bedenktijd vragen. Maar de Republikeinse gouverneur Pat McCrory ging maandag in de tegenaanval met de aanklacht dat de landelijke overheid haar boekje te buiten gaat met deze „schaamteloze” en „radicale herinterpretatie” van de Civil Rights Act. (NRC)