Russische vakjury lekt beelden optreden Douwe Bob

De Russische vakjury noemt het Nederlandse optreden “jammerlijk schattig”. Het lekken van video’s van optredens is verboden.

Douwe Bob tijdens de eerste repetitie voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival.
Douwe Bob tijdens de eerste repetitie voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival. Foto Sander Koning/ANP

Beelden van het songfestivaloptreden dat Douwe Bob voor de vakjury gaf, zijn uitgelekt. In de video, die gisteravond op YouTube verscheen, is zijn act te zien zoals het vanavond op televisie moet komen. Het is niet duidelijk wie de video heeft verspreid, maar de beelden zouden gemaakt zijn door de Russische vakjury.

Update: De score van het jurylid is ongeldig verklaard door EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival. De Russen mogen wel een nieuw jurylid aanwijzen.

De vakjury’s beoordeelden gisteravond, tijdens de tweede generale repetities, al de optredens van de eerste halve finale-deelnemers van het Songfestival. Zij geven vijftig procent van de punten. De EBU, organisator van het Songfestival, liet vanmorgen op Twitter weten dat de beelden worden onderzocht. Het lekken van zulke video’s is verboden.

Twitter avatar EBU_HQ EBU Reports about Russian jury vote video @Eurovision being looked into Further information Tues afternoon #Eurovision https://t.co/MvzmLzhIap

Wat ze zeggen in het filmpje

Op de video is het voorstelfilmpje van Douwe Bob te zien, daarna wordt zijn optreden getoond. Rond de tafel zit een groepje mensen met een scoreformulier voor zich. De filmster van de video maakt ook beelden van de anderen in de ruimte. Rond de tafel zit een groepje mensen met een scoreformulier. Soms zijn ze lastig verstaanbaar, omdat de televisie hard staat. Dit is wat we kunnen verstaan:

Eerst noemt de filmster het optreden schattig. Als de tien seconden stilte in de act van Douwe Bob vallen, reageert ze verrast. “Fuck”, zegt ze. “Wat is er gebeurd?” Na afloop van het Nederlandse optreden zegt een van de mannen in het filmpje:

“Dit is mijn commentaar: jammerlijk schattig.”

Vrouw die filmt: “Haha. Slap.” Man: “Slap, haha.”

Dan komt Armenië. Dat vindt hij leuker. Op 5.05 zegt hij: “Verdorie, ik vind het nu al leuk.” Ook zeggen ze tegen elkaar dat ze niet zo’n hoge pet ophebben van het beroep van artiest. “Ze komen domweg op en that’s it”.

Halve finales

De vakjury’s van Macedonië en Montenegro gingen vorig jaar de fout in. De juryleden, die geacht worden individueel te stemmen, bleken vrijwel identieke ranglijstjes te hebben. De jury’s werden gediskwalificeerd.

Vanavond treden achttien landen op tijdens de halve finale van het songfestival. Tien landen mogen door naar de finale, die zaterdag wordt gehouden.