Jude Law, Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat samen in Brits-Nederlandse productie

Ivo van Hove regisseert volgend jaar filmster Jude Law in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Londense theater The Barbican. De voorstelling, Obsession, naar de debuutfilm Ossessione (1943) van Luchino Visconti, heeft een gemengde cast van Britse en Nederlandse acteurs. Naast Law zullen TA-acteurs Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Robert de Hoog in de productie te zien zijn. Welke andere Britse acteurs meespelen is nog niet bekend. Obsession gaat op 25 april 2017 in Londen in première.

Ossessione, gebaseerd op de roman The postman always rings twice van James M. Cain, gaat over een fatale driehoeksverhouding tussen zwerver Gino (Law), de ongelukkig getrouwde Giovanna (Reijn), en haar man Giuseppe (Scholten van Aschat). Van Hove: „Visconti maakte van de misdaadroman een klassieke tragedie, een schrijnende en snoeiharde parabel over de onderklasse.”

Vorig jaar maakten Toneelgroep Amsterdam en The Barbican al samen de productie Antigone, met in de hoofdrol Juliette Binoche. Toen bestond het aandeel van TA uit het leveren van het artistieke team en de technici. De Nederlandse acteurs spelen in het Engels – daarmee breidt Toneelgroep Amsterdam haar internationale activiteiten nog verder uit. Law is vooral bekend als acteur in Hollywoodfilms Maar hij heeft ook een respectabele toneelcarrière, met rollen als Hamlet (2009) en Henry V (2014) op West End.

    • Herien Wensink