Akkoord over vreedzame beëindiging van opstand in Syrische gevangenis

In de Syrische stad Hama lijkt na dagen een eind te zijn gekomen aan een opstand van ongeveer achthonderd gevangenen. Volgens mensenrechtenactivisten bereikten de gevangen zondagavond een akkoord over het beëindigen van de muiterij. In Hama zitten voornamelijk politieke gevangenen vast. Volgens het akkoord zullen degenen die vastzitten zonder dat ze in staat van beschuldiging zijn gesteld, worden vrijgelaten. Het gaat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten om ten minste 26 gedetineerden.

De opstand begon toen vijf gevangenen werden overgeplaatst naar de beruchte Sadnaya-gevangenis in de buurt van Damascus. Daar zouden doodstraffen tegen hen ten uitvoer worden gebracht. De groep van achthonderd gevangenen protesteerde en gijzelde zeven bewakers. Het regime heeft vanaf het begin ontkend dat er sprake was van een opstand.

Vorige week vrijdag belegerden regeringstroepen de gevangenis. Daarbij schoten ze met traangas en rubberkogels. Volgens sommige berichten werd er ook met scherp geschoten. De gevangenen deden een beroep op het Rode Kruis om te bemiddelen .

De gevangenissen van het Syrische regime zijn berucht. In 2014 bracht een overgelopen forensisch fotograaf van de militaire politie tienduizenden foto’s van dode gevangenen naar buiten. (Reuters)