Overheid en North-Carolina klagen elkaar aan over wc-wet

De staat kreeg tot maandag de tijd een wet in te trekken die transgenders verbiedt naar een toilet van hun gekozen geslacht te gaan.

Foto Jonathan Drake / Reuters

Nadat North-Carolina weigerde een omstreden wc-wet in te trekken en zelfs de federale overheid aanklaagde, heeft nu de federale overheid van de VS North-Carolina aangeklaagd. Dat maakte minister van Justitie Loretta Lynch maandagavond bekend, meldt persbureau AP.

“North-Carolina probeert een probleem op te lossen dat niet bestaat,” aldus Lynch, zelf afkomstig uit North-Carolina, op een persconferentie. “Dit is door de staat gesteunde discriminatie.”

Intrekken

North-Carolina krijgt veel kritiek op een wet die het transgenders sinds eind maart verbiedt gebruik te maken van een toilet naar hun keuze. De staat bepaalde dat transgenders naar de wc moeten die hoort bij het geslacht waarmee ze zijn geboren.

De overheid gaf North-Carolina tot maandag de tijd de wet in te trekken of om meer bedenktijd te vragen, omdat ze op het standpunt staat dat de wc-wet burgerrechten schendt. Maar daar wilde gouverneur Pat McCrory niks van weten; hij klaagde zelf de federale overheid aan.

Naast de rechtszaak, dreigt de federale overheid ook met het intrekken van honderden miljoenen tot wel miljarden dollars steun aan North-Carolina.

Aangepast

Als gevolg van de wet bevroren een aantal bedrijven hun investeringen in North-Carolina. Paypal besloot voorlopig geen kantoor te bouwen in Charlotte, Deutsche Bank zette 250 nieuwe banen op een vestiging in Cary in de ijskast. Ook verschillende artiesten lieten hun afkeer van de wet blijken. Onder meer Bruce Springsteen en Bryan Adams zegden concerten af.

North-Carolina paste de wet wel enigszins aan na alle ophef. Zo stond er een bepaling in de wet dat werknemers geen juridische stappen mogen ondernemen als zij zich op basis van hun gender of seksuele geaardheid gediscrimineerd voelen. Die bepaling is nu geschrapt.

De stap van North-Carolina om deze wet te implementeren kan als reactie gezien worden op de toegenomen emancipatie van homoseksuelen en transgenders. Zeker sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk toestond, zijn er meerdere staten die wetten goedkeurden die ‘religieuze vrijheid’ moeten garanderen.