Omzet Boskalis daalt sterk door moeilijke markt

Waar het bedrijf vorig jaar de omzet nog op peil kon houden, begint ook Boskalis nu de malaise op de oliemarkt te merken.

Het strand bij Petten wordt opgespoten met zand .
Het strand bij Petten wordt opgespoten met zand . Foto Olaf Kraak / ANP

Ook baggeraar en platformbouwer Boskalis begint de malaise op de oliemarkt te merken. Waar het bedrijf uit Papendrecht vorig jaar de omzet nog op peil kon houden, was dat afgelopen maanden niet langer het geval. In het eerste kwartaal zijn de verdiensten volgens Boskalis “sterk afgenomen”, meldt het bedrijf dinsdag.

Hoe sterk de daling is en hoeveel er uiteindelijk werd omgezet, maakte de dienstverlener aan onder meer energiebedrijven niet bekend. Ook de winstmarge is licht lager dan in de eerste maanden van 2015. Een verrassing is dat overigens niet: in maart zei topman Peter Berdowski al dat er een moeizame periode aanbrak.

Ondanks de onzekere omstandigheden op de olie- en gasmarkt verwacht Boskalis overigens niet in de problemen te komen. Zo kijkt het bedrijf waar kosten bespaard kunnen worden en gaan er op sommige afdelingen schepen uit, “met bijbehorende personele gevolgen”. Bovendien staat Boskalis er financieel “onverminderd sterk” voor.

Minder omzet, dus minder opdrachten

Door de sterk dalende prijzen van olie en gas kampen veel olie- en gasbedrijven al tijdlang met dalende omzetten. Zo presenteerde Shell vorige week een omzet van 48,6 miljard dollar (42,7 miljard euro) in het eerste kwartaal. Dat was ruim een kwart minder dan in hetzelfde kwartaal. Voor een deel is die daling overigens te verklaren door de verkoop van onderdelen.

De tegenvallende resultaten bij olie- en gasconcerns hebben ook hun weerslag op de bedrijven die veel werken in opdracht van zulke bedrijven: zij krijgen minder klussen. Desondanks had Boskalis eind 2015 “een bijzonder druk jaar achter de rug”, zei Berdowski bij presentatie van de jaarcijfers.