OM: Holleeder plande vanuit zijn cel moordaanslag op zussen

Willem Holleeder zou via medegedetineerden in de extra beveiligde gevangenis in Vught geprobeerd hebben zijn zussen en Peter R. de Vries te laten vermoorden, zegt het OM.

Dat Willem Holleeder in staat is te moorden, weet Astrid Holleeder al vijftien jaar. Maar toch kwam het bericht als een verrassing dat haar broer vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vught er bijna ongezien in is geslaagd om een huurmoordenaar te bestellen om haar en haar zus Sonja te laten vermoorden. „Ik heb me nooit gerealiseerd dat hij daar vrijelijk kon omgaan met andere zware criminelen”, vertelt Astrid.

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend bekendgemaakt dat Holleeder in april van dit jaar in zijn cel is aangehouden nadat uit onderzoek is gebleken dat hij twee medegedetineerden heeft gevraagd om contact te zoeken met een handlanger buiten de gevangenis. De verdenking luidt dat Holleeder zijn zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries wilde laten vermoorden. Holleeder heeft tijdens een verhoor ontkend dat hij bij moordplannen is betrokken. Ook vanmorgen ontkende hij. „Het is niet in mijn belang dat er iets met mijn zusters gebeurt.”

De twee medegedetineerden, voor moord veroordeelde Antillianen, moesten op verzoek van Holleeder contact leggen met een mobiel nummer. De gebruiker van het nummer zou wel weten wat er moest gebeuren als hij een signaal kreeg. Toen een van de twee Antillianen het nummer probeerde door te geven aan iemand buiten de gevangenis, kwam de politie hem op het spoor.

Naar aanleiding daarvan is een onderzoek gestart dat leidde naar de tweede medegedetineerde van Holleeder die bij de politie het hele verhaal uit de doeken heeft gedaan. „In februari zijn wij gewaarschuwd over de poging van mijn broer om ons te laten liquideren”, aldus Astrid Holleeder.

5.000 euro betaald

Astrid staat bovenaan de dodenlijst van haar broer, zo vertelde een van de Antilliaanse mannen: „Hij wil zijn zussen vermoord en vooral belangrijk (is, red.) degene die advocaat is.” Holleeder had contact met de mannen buiten het zicht van de camera’s. Hij was volgens de medegedetineerde zeer dwingend en sprak altijd op fluistertoon of met handgebaren.

Volgens een van de getuigen was het verzoek om Astrid en Sonja te laten vermoorden concreet en hebben de twee mannen langs onbekende weg 5.000 euro ontvangen als aanmoedigingspremie. De twee is een veelvoud van dat bedrag in het vooruitzicht gesteld als de liquidaties zouden zijn geslaagd. Het is niet duidelijk of zij erin zijn geslaagd de boodschap door te spelen aan de gebruiker van het telefoonnummer dat ze van Holleeder hebben gekregen. Het is onduidelijk of de identiteit van die gebruiker is achterhaald.

„Het is ongelooflijk dat mijn broer in staat is om dit te regelen vanuit de meest beveiligde gevangenis in het land”, zegt Astrid. „En aan de andere kant verbaast het me eigenlijk ook niet. Mijn broer Willem is in staat om iedereen te manipuleren en voor zijn karretje te spannen. Alleen wil niemand mij geloven als ik dat zeg.”

De geplande liquidaties passen volgens Astrid bij de verdedigingsstrategie van haar broer. „Ik ben de afgelopen maanden alles bij elkaar drie tot vier dagen verhoord en er is mij geen enkele vraag gesteld die gaat over een van de strafbare feiten waarover ik heb verteld. Hij is bezig geweest om tijd te rekken totdat ik zou worden doodgeschoten. Hij wil zorgen dat ik en mijn zus Sonja zijn versie van de feiten niet kunnen weerspreken. Zo is ook het gegaan met Wim Endstra, Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Zij spraken met de politie en zijn daarna doodgeschoten.”

Het is nog niet duidelijk of hij wordt vervolgd voor poging tot moord. Tijdens een zogeheten pro forma-zitting, waarbij de voortgang van het onderzoek naar Holleeder is besproken, presenteerde het Openbaar Ministerie de nieuwe beschuldiging vanochtend als een extra reden om de voorlopige hechtenis van Holleeder te verlengen. Zijn advocaat, Stijn Franken, twijfelt over de betrouwbaarheid van de getuige omdat die een deal wil sluiten met het OM om zo terug te kunnen naar Curaçao. Holleeder zit sinds eind 2014 vast. Justitie ziet hem als de opdrachtgever van vijf moorden waaronder die op Cor van Hout, de man van Sonja Holleeder en medeontvoerder Freddy Heineken.