Obama eerste zittende president die Hiroshima bezoekt

Het bezoek aan Hiroshima is een gewaagde onderneming, want de kwestie ligt gevoelig in zowel Japan als de VS.

Obama, hier tijdens een ontmoeting met de Japanse premier Abe in Washington, bezoekt Hiroshima op 27 mei aanstaande.
Obama, hier tijdens een ontmoeting met de Japanse premier Abe in Washington, bezoekt Hiroshima op 27 mei aanstaande. Foto AP / Jacquelyn Martin

De Amerikaanse president Obama brengt later deze maand een bezoek aan het Japanse Hiroshima. Dat bevestigde het Witte Huis dinsdagmiddag. Obama is de eerste zittende Amerikaanse president die de door een Amerikaanse atoombom verwoeste stad bezoekt.

Vorige maand, toen minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Hiroshima was, meldden Japanse media al dat de president mogelijk een bezoek aan de stad zou gaan brengen. De president is eind mei in Japan voor een vergadering van de G7-landen. Het bezoek aan Hiroshima zal plaatsvinden op vrijdag 27 mei.

Het bezoek is een gewaagde onderneming, want Hiroshima ligt gevoelig in beide landen, schreef onze correspondent in Japan Kjeld Duits onlangs in NRC:

Sommige Japanse activisten eisen excuses voor de kernbommen. Maar velen in de VS menen dat ze nodig waren om een groter aantal doden te voorkomen tijdens een landinvasie. Japan heeft ook het imago onvoldoende spijt te hebben betoond over de Tweede Wereldoorlog.

Obama wil bij bezoek vooruitkijken

Obama’s bezoek aan Hiroshima zou door zijn tegenstanders misbruikt kunnen worden. Critici van Obama stellen al jaren dat de Amerikaanse president zich te veel tegenover andere naties verontschuldigt over het Amerikaanse buitenlands beleid. Excuses gaan er echter zeker niet komen, schrijft Obama’s veiligheidsadviseur Ben Rhodes in een blogpost over het bezoek:

“(Obama) zal zijn gedachten delen over het belang van de plek en de gebeurtenissen die daar plaatsvonden. Hij zal de beslissing om de atoombom te gebruiken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog niet van een nieuw oordeel voorzien. In plaats daarvan zal hij een op de toekomst gerichte visie geven op onze gedeelde toekomst.”

Slachtoffers verwelkomen Obama

Interessant is of Obama met overlevenden zal spreken van de 140.000 slachtoffers die bij het bombardement op 6 augustus 1945 vielen. Een meerderheid in Hiroshima en Nagasaki ziet de kernbommen als een oorlogsmisdaad. Ze eisen al jaren excuses, maar de eerste Japanse reacties gaven vorige maand de indruk dat velen geen verontschuldigingen verwachten van Obama. “Als de Amerikaanse president enkel naar het museum en het vredesmonument gaat, heeft dat al enorme betekenis”, zegt Takako Chiba, bestuurslid van de slachtoffervereniging Nihon Hidankyo:

“Dat is de enige manier om te begrijpen hoe verschrikkelijk kernwapens zijn.”