Economie

Mega-multomappenfusie Staples en Office Depot opnieuw geblokkeerd

De grootse multomappenfusie tussen Staples en Office Depot werd vannacht opnieuw een halt toegeroepen, legendarische durfinvesteerder Peter Thiel steunt Trump op de Republikeinse conventie en Disney gaat toch niet zo’n fantastisch jaar tegemoet.

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De grootse multomappenfusie tussen Staples en Office Depot werd vannacht door een federale rechter in Washington geblokkeerd, meldt Bloomberg. De megafusie tussen deze kantoorgiganten was bedoeld om de strijd aan te gaan met Amazon, maar ook ketens als Target en Wal-Mart. Bedrijven die online gestaag marktaandeel weghappen van de gedateerde kantoorretailers.

Volgens de rechter zorgt de fusie van Staples met Office Depot voor een bedrijfsartikelenkolos die concurrentie in de sector (althans die van fysieke retailers) wegvaagt en consumenten op oneerlijke wijze hun pennen en linialen door de strot duwt. Het oordeel is volgens Bloomberg een overwinning voor de financiële autoriteiten, de Federal Trade Commission. Die mag nu verder procederen om de fusie definitief te blokkeren. Maar Staples en Office Depot zullen waarschijnlijk niet in hoger beroep gaan. In 1997 werd een fusie tussen de twee bedrijven ook al met succes bevochten. Aangezien de aandelen in de bedrijven meteen kelderden na de bekendmaking van de federale beslissing, willen de kantoorgiganten zoveel mogelijk de schade beperken.

Silicon Valley is ook Trump-country

Internetmagnaat Peter Thiel zal deze zomer Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vertegenwoordigen als gedelegeerde op de partijconventie in Cleveland, schrijft Techcrunch. Hij is een van de 172 uitverkorenen van de staat Californië (net zoals deze extreem-rechtse nationalist dat was). Volgens ingewijden staat de PayPal-oprichter en vroege investeerder in Facebook vierkant achter de populistische zakenman.

Op de oppervlakte lijkt het vreemd, oppert Techcrunch, iemand uit het liberale Silicon Valley die zo’n polariserende kandidaat als Trump steunt. Thiels concullega, durfinvesteerder Marc Andreessen walgt bijvoorbeeld van de anti-establishment politicus.

Twitter avatar pmarca Marc Andreessen OH: “Trump is like an Internet comments section decided to run for President.”

Maar de techsite noemt het een perfecte keuze voor Thiel, die niet bekend staat voor zijn conventionele smaak. Als libertariër maakt hij deel uit van een van de vier stromingen van de Republikeinse partij. In 2012 steunde Thiel dan ook Ron Paul en afgelopen jaar doneerde hij 2 miljoen aan mislukte presidentskandidaat en voormalig HP CEO Carly Fiorina.

Niet alles wat glittert, is goud, Ook Disney niet

Hoewel Bloomberg van mening is dat 2016 een topjaar belooft te worden voor Disney, denkt The Wall Street Journal daar net iets genuanceerder over. Volgens de krant zijn de gisteravond gepresenteerde kwartaalcijfers verre van rooskleurig.

Hoewel Disney een inkomstengroei van 1,7 procent mocht melden voor de afgelopen drie maanden, was dat verre van wat de beurs had verwacht. Het bedrijf meldde een winst van 2,14 miljard dollar, iets meer dan de 2,11 miljard dollar vorig jaar. Deze goede cijfers waren het gevolg van het grote succes van Star Wars en de animatiefilm Zootopia.


De winst voor Disney was groter geweest als sportzender ESPN het niet zo slecht had gedaan. Investeerders zien de toekomst somber in voor kabeltelevisie. Zij letten daarom extra op de ontwikkelingen van video-on-demand-diensten en nieuwe internettelevisie-abonnementen, waar klanten zenders zoals ESPN laten vallen. Dat blijkt ook uit de dalende kijkcijfers, schrijft The Wall Street Journal. Daarnaast drukten de kosten voor het in juni te openen Shanghai Disney Resort de winst. Al zal het entertainmentimperium daar naar verwachting veel aan gaan verdienen.