Klacht tegen advocaat van Willem Holleeder

Sonja Holleeder en Sandra Klepper, de zus en de ex-vriendin van crimineel Willem Holleeder, hebben een tuchtklacht ingediend tegen Stijn Franken, de advocaat van Willem Holleeder. Franken heeft zich tijdens de verdediging van zijn cliënt in de ogen van de twee vrouwen niet gehouden aan de normen en regels voor advocaten. Advocaat Wout Morra, die Sonja Holleeder en Sandra Klepper bijstaat, bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Stijn Franken, die Willem Holleeder sinds 2007 bijstaat, zegt dat hij niet over de kwestie mag praten. In een andere zaak heeft Franken als advocaat Sandra Klepper bijgestaan. Ook was Franken betrokken bij een strafrechtelijk onderzoek naar de erfenis van Cor van Hout in 2007. In die zaak is Sonja Holleeder verdachte geweest. Zij had een relatie met Van Hout en kreeg samen met hem twee kinderen.

Volgens de regels van de Orde van Advocaten mogen raadslieden bij de verdediging van een cliënt de belangen van andere (ex-)cliënten niet schaden. Informatie die advocaten bij de verdediging delen met hun cliënt valt onder hun geheimhoudingsplicht. Franken mag bij de verdediging van Willem Holleeder dus geen gebruik maken van de kennis die hij heeft verkregen toen hij Sandra Klepper bijstond.

Sonja Holleeder, haar zus Astrid en Sandra Klepper hebben belastende verklaringen afgelegd over Willem Holleeder. Tijdens de verhoren daarover is de spanning tussen Franken en de drie getuigen dusdanig hoog opgelopen, dat de getuigen wegliepen bij de rechter-commissaris.

Stijn Franken heeft, zo meldt hij aan de Volkskrant, overleg gehad met de deken van de Orde van Advocaten. Het advies van de deken weegt in dit soort zaken zwaar, maar uiteindelijk kan alleen een raadsman de afweging maken of hij de verdediging moet neerleggen. Justitie ziet Holleeder als opdrachtgever van de moorden op Wim Endstra en Cees Houtman. Deze dinsdag wordt de voortgang van het onderzoek in de zaak- Holleeder op zitting besproken.