Kanselier Oostenrijk stapt op

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann is maandag afgetreden. Hij stapt ook op als voorzitter van de socialistische partij SPÖ.

Faymanns aftreden komt niet onverwacht. Hem wordt kwalijk genomen dat zijn partij een ruk naar rechts heeft gemaakt onder invloed van de extreem-rechtse FPÖ, onder meer in het vluchtelingenvraagstuk. Zeker sinds de eerste ronde van de presidentsverkiezingen twee weken geleden, waarbij de kandidaat van de FPÖ een ruime zege behaalde, is in eigen partij een opstand uitgebroken.

Faymann gaf als bondskanselier leiding aan een centrumcoalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij en zijn eigen SPÖ. De twee partijen regeren al sinds 2008 samen het land. Faymann stond onder druk binnen de SPÖ om samen te werken met de FPÖ.

Op nieuwe verkiezingen zit de coalitie niet te wachten. Er is maar een krappe meerderheid, die waarschijnlijk zou worden kwijtgespeeld. Het huidige mandaat loopt tot medio 2018. Reinhold Mitterlehner van de conservatieven wordt interim-bondskanselier totdat de SPÖ heeft beslist over wie Faymann opvolgt.

De coalitiepartners leden een verpletterende nederlaag bij de recente presidentsverkiezingen. Hoewel het presidentschap grotendeels een ceremoniële functie is, grepen de Oostenrijkers de stembusgang aan om de politieke status-quo flink op te schudden.

FPÖ-kandidaat Norbert Hofer won de eerste ronde ruim 36 procent van de stemmen, gevolgd door de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen (ruim 20 procent). SPÖ en de Oostenrijkse Volkspartij bleven beide steken op slechts 11 procent. (NRC)