Jude Law in coproductie Toneelgroep Amsterdam en The Barbican

Acteur Jude Law speelt de hoofdrol in een nieuwe productie van Ivo van Hove.
Acteur Jude Law speelt de hoofdrol in een nieuwe productie van Ivo van Hove. Foto Greg Williams

Ivo van Hove regisseert volgend jaar filmster Jude Law in een coproductie van Toneelgroep Amsterdam en het Londense theater The Barbican. De voorstelling, Obsession, naar de debuutfilm Ossessione (1943) van Luchino Visconti, heeft een gemengde cast van Britse en Nederlandse acteurs.

Naast Law zullen TA-acteurs Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Robert de Hoog in de productie te zien zijn. Welke andere Britse acteurs meespelen is nog niet bekend. Obsession gaat op 25 april 2017 in Londen in première.

Driehoeksverhouding

Ossessione, gebaseerd op de roman The postman always rings twice van James M. Cain, gaat over een fatale driehoeksverhouding tussen zwerver Gino (Law), de ongelukkig getrouwde Giovanna (Reijn), en haar man Giuseppe (Scholten van Aschat). Van Hove:

“Visconti maakte van de misdaadroman van Cain een klassieke tragedie, een schrijnende en snoeiharde parabel over de onderklasse.”

Vorig jaar maakten Toneelgroep Amsterdam en The Barbican al samen de productie Antigone, met in de hoofdrol Juliette Binoche.

Toen bestond het aandeel van TA uit het leveren van het artistieke team en de technici. Van Hove:

“Dit keer wilde ik een stap verder gaan, door onze acteurs, die wereldwijd worden bewonderd, te combineren met een Britse cast.”

De Nederlandse acteurs spelen in het Engels – daarmee breidt Toneelgroep Amsterdam haar internationale activiteiten nog verder uit.

Bovenaan lijstje

Van mogelijke Britse acteurs voor de hoofdrol stond Jude Law (43) bovenaan Van Hove’s lijstje. Law is vooral bekend als acteur in Hollywoodfilms als Artificial Intelligence: AI, Alfie, Closer, The Holiday en Anna Karenina, en van zijn rol als Dr. John Watson in Sherlock Holmes (2011). Maar hij heeft ook een respectabele toneelcarrière, met rollen als Hamlet (2009) en Henry V (2014) op West End.

Van Hove herinnert zich vooral Laws spel in de bijrol van playboy Dickie in The talented Mr. Ripley, waar Law een Oscarnominatie voor ontving.

“Dat was onovertroffen. Hij stak met kop en schouders uit boven de rest van de acteurs. En nog altijd is hij één van de interessantste acteurs van zijn generatie.”

Obsession maakt deel uit van een seizoen van The Barbican dat met nóg twee voorstellingen – Romeinse Tragedies en Na de repetitie/Persona – nadrukkelijk inzoomt op het werk van Toneelgroep Amsterdam. Van Hove:

“Een Nederlandse toneelgroep die centraal staat in de programmering van de prestigieuze Barbican, dat is een haast onvoorstelbare eer.”

Obsession is vanaf 6 juni 2017 in Nederland te zien op het Holland Festival. Inl.: tga.nl