OM: Holleeder bestelde vanuit zijn cel liquidatie zussen en Peter R. de Vries

Willem Holleeder heeft vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vught geprobeerd zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder te laten liquideren, aldus het Openbaar Ministerie.

Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat Willem Holleeder vanuit de extra beveiligde gevangenis in Vught geprobeerd heeft om zijn zussen Astrid en Sonja Holleeder en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Het OM meldt vanochtend dat Holleeder via twee ex-medegedetineerden heeft geprobeerd een contactpersoon buiten de gevangenis te bereiken.

„Mijn zus en ik zijn in februari van dit jaar gewaarschuwd voor de dreiging”, vertelt Astrid in een exclusief gesprek met NRC.

Lees ook: een exclusief interview met Astrid Holleeder: „Waarom zou ik nog meewerken aan de verdediging van de man die me dood wil?”

Willem Holleeder is een maand geleden in zijn cel aangehouden in verband met het onderzoek naar de moordplannen. Hij ontkende in de rechtszaal direct iedere betrokkenheid. “Het is niet in mijn belang dat er iets met mijn zusters gebeurt.”

Verbond

De twee medegedetineerden, voor moord veroordeelde Antillianen, moesten op verzoek van Holleeder contact leggen met een mobiel nummer. De gebruiker van het nummer zou wel weten wat er moest gebeuren als hij een signaal kreeg. Toen een van de twee Antillianen het nummer probeerde door te geven aan iemand buiten de gevangenis, kwam de politie hem op het spoor.

Naar aanleiding daarvan is een onderzoek gestart dat leidde naar de tweede medegedetineerde van Holleeder die bij de politie het hele verhaal uit de doeken heeft gedaan. Astrid staat bovenaan de dodenlijst van haar broer, zo vertelde een van de Antilliaanse mannen: „Hij wil zijn zussen vermoorden en vooral belangrijk degene die advocaat is.”

Volgens een van de getuigen was het verzoek om Astrid en Sonja te laten vermoorden concreet en hebben de twee mannen langs onbekende weg 5.000 euro ontvangen als aanmoedigingspremie. De twee is een veelvoud van dat bedrag in het vooruitzicht gesteld als de liquidaties zouden zijn geslaagd. Het is niet duidelijk of zij erin zijn geslaagd de boodschap door te spelen aan de gebruiker van het telefoonnummer dat ze van Holleeder hebben gekregen. Ook is onbekend of de identiteit van de gebruiker van het mobiele nummer is achterhaald.

Het is opmerkelijk dat Holleeder erin slaagde om in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught ongezien contact te hebben met andere gedetineerden. Het contact met de mannen vond plaats buiten het zicht van de camera’s.

Holleeder was volgens de medegedetineerde zeer dwingend en sprak altijd op fluistertoon of met handgebaren. „Het is ongelooflijk dat mijn broer in staat is om dit te regelen vanuit de meest beveiligde gevangenis in het land”, zegt Astrid.

„En aan de andere kant verbaast het me eigenlijk ook niet. Mijn broer Willem is in staat om iedereen te manipuleren en voor zijn karretje te spannen. Alleen wil niemand mij geloven als ik dat zeg.”

Het is nog niet duidelijk of het OM Holleeder gaat vervolgen voor het plannen van de moord op zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.