FMO stopt definitief met waterkrachtcentrale Honduras

Aanleiding is de verdenking dat twee medewerkers van bouwbedrijf DESA betrokken zijn bij de moord op een milieuactiviste.

Het lichaam van de vermoorde milieuactiviste Berta Cáceres wordt geborgen.
Het lichaam van de vermoorde milieuactiviste Berta Cáceres wordt geborgen. Foto Fernando Antonio/AP

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO trekt zich definitief terug uit de bouw van een waterkrachtcentrale in Honduras. Dat maakte de bank maandag bekend in een verklaring op zijn website.

Directe aanleiding is de officiële aanklacht tegen twee medewerkers van bouwbedrijf DESA dat de waterkrachtcentrale, de Agua Zarca dam, aanlegt en met wie FMO samenwerkt. Zij worden ervan verdacht de Hondurese milieuactivist Berta Cáceres te hebben vermoord, die zich fel tegen de bouw van de dam verzette.

Lees ook over het omstreden project in Honduras: Ontwikkelingsbank weg uit Honduras en FMO financiert dam, ook na verdachte moord

FMO schortte zijn activiteiten rondom het omstreden project al op na de moord op Cáceres begin maart. Toen wilde de ontwikkelingsbank de zaak onderzoeken, nu bereidt FMO definitieve terugtrekking uit het project voor. Wanneer dat precies gebeurt is onduidelijk. Naar verwachting voor het einde van 2016.