Filippijnen krijgen omstreden president

De honderd miljoen inwoners van de Filippijnen krijgen een grofgebekte en daadkrachtige macho als president. Met 38 procent van de stemmen heeft de 71-jarige Rodrigo Duterte de Filippijnse presidentsverkiezingen gisteren gewonnen.

Met bijna alle stemmen geteld gaven zijn belangrijkste uitdagers hun verlies toe. De populaire senator Grace Poe erkende gister al haar verlies. Vanochtend zei ook Mar Roxas, tot voor kort minister van binnenlandse zaken, dat hij Duterte feliciteert.

Duterte werd populair als burgemeester van Davao City. Hij herstelde de orde en veiligheid in de zuidelijke miljoenenstad, weliswaar met omstreden maatregelen. Doodseskaders zouden meer dan duizend gangsters hebben doodgeschoten. Juist vanwege zijn rechtlijnige aanpak van criminaliteit en belofte corruptie te bestrijden is Duterte populair bij de miljoenen die voelen dat de economische vooruitgang van het land aan hen voorbijgaat.

Met zijn botte en seksistische uitspraken heeft Duterte veel kritiek gekregen. Zijn stijl wordt vergeleken met die van Donald Trump. In een laatste poging de uitslag te beïnvloeden vergeleek uittredend president Benigno Aquino III een overwinning van Duterte met de opkomst van Hitler. Ook poogde Aquino een alliantie van kandidaten te vormen om Duterte van de winst af te houden.

Met de officiële overwinning in het verschiet zei Duterte, met een knipoog naar de Hitler-vergelijking: „Ik zal streng zijn, zal een dictator zijn. Geen twijfel over mogelijk. Maar alleen tegen de krachten van het kwaad — criminaliteit, drugs en corruptie.”

Duterte wordt, net als Trump, gezien als een buitenstaander, die geen onderdeel is van de politieke dynastieën, zoals de families Aquino, Roxas en Marcos – al wordt de zoon van dictator Ferdinand Marcos misschien zijn vice-president. Via een woordvoerder liet Duterte zijn eerste plannen weten. Hij pleit voor een landelijk nachtelijk alcoholverbod en wil een avondklok voor minderjarigen.