Facebookprofiel PvdA-Kamerlid Yücel offline gehaald

Profiel Keklik Yücel ging offline nadat zij een bericht had geplaatst over de affaire rond columniste Ebru Umar.

Het bericht dat Yücel dinsdagochtend op Facebook plaatste.
Het bericht dat Yücel dinsdagochtend op Facebook plaatste. Foto screenshot Facebook PvdA

Het Facebookprofiel van het PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is dinsdag een aantal uren offline geweest. Dat gebeurde nadat Yücel, van Turkse komaf en op dit moment in Turkije, een bericht had geplaatst over de affaire rond columniste Ebru Umar, zo meldde de PvdA op Facebook. De partij noemde het “onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald”. In dat verhaal spreekt Yücel zich uit tegen onder meer “de lange arm van Erdogan”.

De PvdA zei dinsdagmiddag Facebook te hebben gevraagd het profiel van Yücel direct weer te activeren. Aan het einde van de middag was het profiel weer online. Facebookwoordvoerder Tineke Meijerman zegt dat het tijdelijk offline halen van het account van Yücel “niets te maken heeft met de politieke commentaren van het Kamerlid”.

Waar het wel precies mee te maken heeft wil Meijerman niet zeggen, maar ze benadrukt dat een profiel niet zomaar verdwijnt en dat Yücel hierover van tevoren bericht heeft gehad. Keklik heeft volgens de PvdA naar zo’n bericht gezocht, maar dat niet kunnen vinden. Mogelijke redenen voor het tijdelijk verwijderen van een account kunnen volgens de Facebooksite zijn het gebruiken van een valse naam, “ontoelaatbaar gedrag” of het plaatsen van inhoud die in strijd is met de Facebookrichtlijnen.

Yücel zelf is op vakantie in Turkije en was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Een paar dagen geleden had ze in Turkije een ontmoeting met Umar.

‘Kan niet zo zijn dat lange arm Erdogan zo ver reikt’

Yücel schrijft in het Facebookbericht dat zij de behoefte heeft zich uit te spreken over de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Aanleiding is de zaak rond Umar, die bijna twee weken geleden, vermoedelijk vanwege kritische tweets over Erdogan, in Turkije werd gearresteerd en sindsdien dat land niet mag verlaten. Yücel, die bedreigingen ontving nadat zij zich over Umar uitsprak, schrijft dat “het kan toch niet zo zijn dat de lange arm van Erdogan zo ver reikt. Wij mogen onze vrije meningsuiting nooit onder druk laten zetten.”

PvdA-voorzitter Hans Spekman noemde het op Twitter “onacceptabel dat Facebook mensen het woord ontneemt”:

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Mijn gedeelde facebookpost van @keklikyucel is verwijderd. Onacceptabel dat Facebook mensen het woord ontneemt. https://t.co/i0ZCn0pMFb

Facebookberichten gaan vaker offline

Facebookprofielen en -berichten gaan vaker (tijdelijk) offline. Als er door gebruikers wordt geklaagd over een bepaald bericht, wordt zo’n bericht beoordeeld en zonodig verwijderd door een groep moderatoren. Facebook verwijdert alleen materiaal dat tegen de richtlijnen in gaat, die vooral gaan over naaktfoto’s en inhoud die oproept tot discriminatie of aanzet tot haat en geweld.

Facebook heeft tamelijk strenge fatsoensrichtlijnen om te voorkomen dat teveel gebruikers aanstoot nemen aan bepaalde inhoud. “Maar wij zijn politiek strikt neutraal”, aldus woordvoerder Meijerman eerder tegen NRC.

De afgelopen weken ontstond vaker ophef over verwijderde berichten over Erdogan op Facebook. Een anti-Erdogan-gedicht van columnist Annabel Nanninga werd offline gehaald omdat dit volgens het sociale netwerk racistische teksten bevatte. Een cartoon van Ruben Oppenheimer waarop Erdogan seks had met een Twittervogel werd geblokkeerd tot een moderator besloot dat het toch om satire ging.