Facebook ontkent censuur conservatieve nieuwsartikelen

Facebookwerknemers verwijderen regelmatig conservatieve politieke nieuwsverhalen uit de lijst met populair nieuws, meldt techwebsite Gizmodo.

Foto AFP

Facebook ontkent dat politieke voorkeuren een rol spelen bij de selectie van populaire nieuwsartikelen. Maandag meldde technologiesite Gizmodo dat Facebookwerknemers regelmatig conservatieve politieke nieuwsverhalen hebben verwijderd uit de lijst met populair nieuws, een dienst die overigens niet in Nederland beschikbaar is.

“Afhankelijk van wie dienst had, werden artikelen verwijderd of trending”, aldus een anonieme nieuwscurator tegen Gizmodo.

“Soms ontdekte ik aan het begin van mijn dienst dat CPAC (een jaarlijkse bijeenkomst van conservatieve activisten in de VS, red.), Mitt Romney, Glenn Beck of populaire conservatieve onderwerpen niet trending waren omdat de nieuwscurator niet erkende dat het nieuws was of omdat zij een vooroordeel hadden tegen Ted Cruz.”

Beeld Facebook

Trending nieuwsverhalen op Facebook. Beeld Facebook

Het is niet ongewoon voor sociale netwerken om populaire nieuwsverhalen door een team van redacteuren te laten selecteren, maar het was onbekend dat Facebook ook op deze manier werkt. Het sociale netwerk omschrijft de lijst op de eigen helppagina als “onderwerpen die recentelijk populair zijn geworden op Facebook”.

Tom Stocky, het hoofd Search van het sociale netwerk, ontkent de beschuldigingen in een Facebookpost. “Er zijn strenge richtlijnen opgesteld voor het reviewteam die voor consistentie en neutraliteit moeten zorgen. Deze richtlijnen verbieden het tegenhouden van nieuws op basis van politieke overtuigingen.”