Ex-VVD’er Jos van Rey hoort vandaag strafeis in corruptiezaak

Van Rey (71) staat terecht voor omkoping, ronselen van stemmen, witwassen en schending van het ambtsgeheim.

Van Rey tijdens een eerdere zitting van zijn rechtszaak.
Van Rey tijdens een eerdere zitting van zijn rechtszaak. Foto: Koen van Weel/ANP

Oud-VVD-gedeputeerde en voormalig wethouder van Roermond Jos van Rey hoort vandaag bij de rechtbank Rotterdam welke straf hij volgens het Openbaar Ministerie verdient. De officier van justitie zal vanaf tien uur het verzamelde bewijs toelichten en de strafeis formuleren. Het OM trekt er de hele dag voor uit. Ook de twee medeverdachten, ex-wethouder Tilman Schreurs (VVD) en projectontwikkelaar Piet van Pol, krijgen vandaag hun strafeis te horen.

Onze redacteur Joep Dohmen is in de rechtszaal:

Van Rey (71) staat terecht voor omkoping, ronselen van stemmen, witwassen en schending van het ambtsgeheim. Hij zou nauwe contacten hebben onderhouden met drie bedrijven, waarbij de relatie van de wethouder (volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling) met projectontwikkelaar Van Pol in het oog loopt. Die zou in ruil voor giften een voorkeursbehandeling hebben genoten en vertrouwelijke gemeente-informatie toegespeeld hebben gekregen. Mede dankzij manipulatie van de besluitvorming zou Van Pol projecten ter waarde van honderden miljoenen euro’s hebben kunnen bouwen.

Van Rey heeft de beschuldigingen tijdens de behandeling van zijn zaak afgelopen weken verontwaardigd van de hand gewezen. Volgens hem is hij het middelpunt van een politiek proces en is hij slachtoffer van een afrekening door politieke tegenstanders, het OM en de pers.

Zijn innige relatie met projectontwikkelaar Van Pol was volgens Van Rey louter een vriendschap zonder dat hij het bedrijf van de man bevoordeeld zou hebben. Het lekken uit een vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester in Roermond noemde hij ,,klankborden”. Volgens Van Rey doet héél politiek Nederland dat. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) getuigde tijdens de rechtszaak. Volgens hem is het niet waar dat iedereen lekt uit vertrouwelijke procedures.

Het onderzoek naar de ex-politicus heeft 27 maanden geduurd. Op 9 oktober 2012 deed de rijksrecherche een inval in zijn woning. Tussen de inval en het begin van de rechtszaak in januari 2015 liggen 27 maanden. De inhoudelijke behandeling begon overigens pas in april dit jaar. Dat is lang, maar voor corruptieonderzoeken niet uitzonderlijk, maakt een inventarisatie van corruptieonderzoeken tegen politici duidelijk. Daaruit blijkt dat er, voor zover bekend, tegen 25 politici in Nederland verdenkingen waren dat zij corrupt waren.

Van hen waren er 10 lid van de VVD en kwamen er 11 uit Limburg. In 11 gevallen kwam het nooit tot een rechtszaak omdat het OM de zaak seponeerde. De hoogste straf die door een rechter is opgelegd aan een politicus wegens corruptie is 30 maanden onvoorwaardelijke cel. Dat lot trof Ton Hooijmaijers, ex-gedeputeerde in Noord-Holland.

Waar is in het verleden corruptieonderzoek naar politici gedaan? Klik of tap op een plaats voor details.