Eis tegen Van Rey: twee jaar cel en drie jaar geen ambt

Oud-VVD-senator Jos van Rey (71) wil niets weten van vriendjespolitiek. “Stuitend”, vind het OM zijn houding.

Foto: Remko de Waal/ANP

Oud-VVD’er Jos van Rey moet twee jaar de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou de voormalige senator en ex-wethouder van Roermond drie jaar lang geen bestuurlijk ambt meer mogen bekleden. Het OM kondigde dinsdag voor de rechtbank Rotterdam ook een ontnemingsprocedure aan.

In de strafeis is rekening gehouden met de lange duur van het onderzoek (27 maanden), de grote media-aandacht en de emotionele gevolgen voor de familie Van Rey. Medeverdachte Piet van Pol, een Roermondse projectontwikkelaar, moet twee jaar de cel in, vindt het OM. De derde verdachte, ex-wethouder Tilman Scheurs (VVD), hoorde 180 uur taakstraf tegen zich eisen. Hij zou twee jaar lang geen bestuurlijk ambt meer mogen bekleden.

Volgens het OM is bewezen dat Van Pol beide wethouders giften heeft verstrekt om hen gunstig te stemmen bij opdrachten en transacties met zijn bedrijven. Van Rey (71) maakte zich volgens het OM bovendien schuldig aan het ronselen van stemmen, witwassen en schending van het ambtsgeheim.

De drie verdachten zijn volgens het OM verantwoordelijk voor een “bestuurscultuur van vriendjespolitiek, waar dingen alvast onderling geregeld worden en waar het democratisch beslissingsproces verworden is tot een toneelstukje waarvan maar weinigen doorhebben dat het wordt opgevoerd.” De rekening betaalde de gemeente Roermond. Die zou voor 5 tot 7 miljoen euro zijn benadeeld. “Gemeenschapsgeld dat in de zakken van Van Pol is gevloeid.”

Van Rey toonde zich na afloop strijdbaar. “Ik schaam me voor dit land”, zei hij ten overstaan van de media. Wat hij van de eis vond? “Dat kan er ook nog wel bij. Ik ben toch al veroordeeld.” In haar requisitoir noemde de officier van justitie het opvallend dat bij de verdachten een “compleet gebrek aan inzicht” is in de strafwaardigheid van hun daden. “Vooral bij Van Rey is dat stuitend.”