‘Eis begeleiding Van der G. verkooppraatje OM’

Uit bandopnamen die Van der G. maakte, zou blijken dat het OM extra psychologische begeleiding eiste om de politiek tevreden te stellen.

Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. op die achterbank, die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat.
Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. op die achterbank, die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat. Foto Vincent Jannink / ANP

Het Openbaar Ministerie was niet van mening dat Volkert van der G. echt extra psychologische begeleiding nodig had, nadat zijn behandeling door een psychiater in maart 2015 werd afgerond. In plaats daarvan was de eis “een verkooppraatje” voor “de politiek, de staatssecretaris, de minister”, zo zou blijken uit een bandopname die Van der G. gemaakt heeft tijdens een evaluatiegesprek met advocaat-generaal Hans Pieters.

Van der G.’s advocaat Willem Jebbink bevestigt naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant transcripten van die en twee andere opnamen maandag aan de rechtbank te hebben overhandigd, tijdens de behandeling van een hoger beroep over de psychologische begeleiding. Hans Pieters zou zijn uitspraken hebben gedaan in september, een paar maanden voordat het OM Van der G. te kennen gaf zich als bijzondere voorwaarde voor zijn vrijlating extra psychologisch te moeten laten begeleiden.

In de Volkskrant zegt het OM dat justitie “niet gelukkig” is met de bandopnamen. Tegenover NRC vertelt een woordvoerder dat dat commentaar betrekking heeft op dat er “heimelijk” bandopnamen gemaakt zijn, niet op de inhoud. Over die inhoud wil het OM op dit moment geen commentaar geven.

Van der G. spande in februari een kort geding aan tegen het OM vanwege de geëiste extra psychologische begeleiding. De rechtbank stelde hem in het gelijk, maar het OM ging in beroep. De behandeling van die zaak vond maandag plaats.

Mediation

Hoewel de opnames al ruim voor de behandeling van dat kort geding in bezit waren van Van der G. en zijn advocaat, is pas bij het hoger beroep besloten die in te brengen. Jebbink: “We vonden het eerder niet relevant, maar hebben het nu gebruikt om een sfeer te schetsen van hoe het OM te werk gaat.”

De zaak werd maandag aangehouden. De rechtbank stelde voor dat het OM en Van der G. voor mediation om tafel gaan zitten, aangezien er meerdere rechtszaken tussen beide partijen spelen. Eind maart oordeelde de rechter in een andere zaak dat Van der G. zich elke drie maanden bij de reclassering moet blijven melden. Daartegen ging Van der G. in beroep.

Jebbink juicht de mediation toe: “We willen niet alleen dat mijn cliënt zich niet psychologisch hoeft te laten begeleiden, maar over meerdere voorwaarden onderhandelen, zoals zijn mediaverbod.”