Een kijkje in een modelspinnerij

Foto Ed Jones/AFP

Vrijdag begon in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang voor het eerst sinds 1980 een bijzonder partijcongres. Meer dan honderd buitenlandse journalisten en fotografen mochten voor die gelegenheid het hermetisch gesloten Noord-Korea bezoeken. Pas maandag, op de laatste dag, mochten enkelen van hen bij de beraadslagingen zijn. Anderen werden door het streng communistische regime weer op sleeptouw genomen. Zoals naar de zijdespinnerij Kim Jong-suk. Kim? Familie van? Nou, Kim is de meest voorkomende Koreaanse familienaam. Maar inderdaad: de communistische guerrillera Kim Jong-suk was de eerste vrouw van Grote Leider Kim Il-sung, de moeder van Geliefde Leider Kim Jong-il en de oma van Briljante Kameraad Kim Jong-un, die sinds maandag officieel als Partijvoorzitter door het leven gaat.