Ebru Umar mag Turkije verlaten

Ze mag haar strafzaak in Nederland afwachten. Rutte en Koenders geven aan verheugd te zijn met het nieuws.

ANP

Columnist Ebru Umar (45) mag Turkije verlaten en is onderweg naar Nederland. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze werd ruim twee weken geleden op haar vakantieadres in Turkije van haar bed gelicht nadat ze de Turkse president Erdogan via Twitter beschimpte. Na een nacht op het politiebureau kreeg ze tot nader order ‘landarrest’.

Turkije heeft dinsdag het uitreisverbod ingetrokken en laat Umar de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten. Op de verdenking van ‘belediging’ van de president staat in Turkije tot vier jaar cel.

Mark Rutte laat weten verheugd te zijn met het nieuws.

Twitter avatar MinPres Minister-president Goed nieuws: Ebru Umar komt naar Nederland. Blij dat het zover is.

“Welkom thuis”, twittert minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Koenders schrijft in een persbericht de zaak nauwgezet te blijven volgen: “Nederland blijft pal staan voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.” D66-leider Alexander Pechtold noemt het een wijs besluit van Turkije.

Opvallend was dat ondanks dat de arrestatie in de Nederlandse politiek scherp werd veroordeeld, honderden Turkse Nederlanders enthousiast reageerden op sociale media. Er waren dan ook zorgen om de veiligheid van Umar. Zaterdagavond werd ze naar eigen zeggen met de dood bedreigd, terwijl ze met familieleden op straat in Kusadasi liep. De dag na haar arrestatie, werd er ingebroken bij haar woning in Amsterdam. Rutte had zijn zorgen geuit over de veiligheid van de columnist. In een opinieartikel in NRC noemde Emur zichzelf “opgejaagd wild”. Ze schreef:

“Mijn leven in Nederland zoals ik het ken, is voorbij. Over wat er gebeurt als ik in mijn wijk of Amsterdam over straat ga, durf ik niet eens na te denken.”

Lees het opiniestuk van Umar: Zo maak je mij niet monddood

Columnist en publicist Umar is geboren in Nederland, maar heeft roots in Turkije. In haar columns is ze regelmatig kritisch op de Turkse regering van Erdogan. Vorige maand liet ze zich fel uit over het Turkse consulaat in Nederland dat Turkse Nederlanders zou hebben opgeroepen beledigingen aan het adres van Erdogan door te geven. Ze schreef:

“Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.”