‘Ebru Umar in Turkije bedreigd door Nederlandse Turken’

Nederlandse Turken zoeken de columniste met ‘landarrest’ op in Turkije. Ze is bedreigd en uitgescholden.

Ebru Umar met haar opvallende oranje petje.
Ebru Umar met haar opvallende oranje petje. Foto ANP

Nederlandse Turken zoeken Ebru Umar op in Turkije. Zaterdagavond is ze door een man met de dood bedreigd toen ze met familieleden van een restaurant naar haar hotel in Kusadasi liep, vertelt ze. Maandag scholden Nederlandse Turken haar uit vanuit een langsrijdende auto.

De bedreiging zaterdagavond door een Nederlandse Turk die sinds acht jaar terug is in Turkije is gefilmd door een familielid van Umar. Umar heeft er aangifte van gedaan.

“Het was naar. Hij zei onder meer: ‘In Nederland weet ik je te vinden. Dan kom ik naar je toe en krijg je je verdiende loon. En weet jij wel wat er gebeurt na de dood?’ Toen moest ik natuurlijk heel hard lachen.”

Maandag meldde ze op Twitter dat haar moeder haar aanraadde haar oranje petje niet meer te dragen. “Die Nederturken herkennen je aan je petje.” Vanochtend postte ze niettemin een selfie met een oranje petje.

Twitter avatar umarebru Ebru Umar Mijn moeder is hels op de Nederturken. “Ik heb gewerkt voor de uitkeringen van hun ouders, voor hun kinderbijslag, voor hun stufi en nu AOW”
Twitter avatar umarebru Ebru Umar En ik mag m’n oranje petje niet meer op timeline. “Die nederturken herkennen je aan je petje.” Morgen shoppen in Izmir. Wat een gedoe weer.

Risicoprofiel

De Nederlandse overheid heeft Umar eerder al beveiliging in Turkije aangeboden. Dat houdt ze af omdat ze het beschouwt als een vorm van vrijheidsberoving. Namens de ambassade is wel voortdurend iemand in de buurt. Er is druk diplomatiek verkeer om te proberen Umar uit Turkije te krijgen. Ze heeft nu wat ze zelf ‘landarrest’ noemt.

De Nederlandse staat heeft bovendien een risicoprofiel laten opstellen, omdat er ook zorgen zijn over haar veiligheid na terugkeer in Nederland. De dag nadat ze in Turkije werd opgepakt is ingebroken bij haar woning in Amsterdam.

Umar wordt naar eigen zeggen in Nederland al jaren geregeld uitgescholden en bedreigd op straat. “Meestal door Marokkanen.” Sinds het Turkse consulaat in Rotterdam een oproep deed aan Turkse organisaties om beledigingen van Turkije en de president te melden, hebben Turken het stokje overgenomen.

Een Nederlandse Turk - @Alp08Tekin op Twitter – moedigt Turken intussen aan op aangifte tegen Umar te doen. Voor wie niet weet hoe dat moet heeft hij voorbeeldbrieven en juridisch advies. Hij heeft zelf inmiddels twee keer aangifte tegen haar gedaan. Een van de aangiften is omdat Umar zijn emailadres op Twitter verspreidde nadat hij zijn campagne tegen haar begon.