Dumoulin herovert leiderstrui in Ronde van Italië

De renner van Giant-Alpecin werd tweede in de vierde etappe en neemt de roze trui over van Marcel Kittel.

Dumoulin pakte al eerder het roze in de Giro, na de openingstijdrit.
Dumoulin pakte al eerder het roze in de Giro, na de openingstijdrit. Foto: Bas Czerwinksi / ANP

Tom Dumoulin heeft dinsdag de roze leiderstrui in de Ronde van Italië heroverd. De renner van Giant-Alpecin werd in de vierde etappe naar Praia a Mare tweede achter de Italiaan Diego Ulissi, die weliswaar solo finishte, maar te weinig voorsprong had om ook de leiding in het klassement te nemen. Steven Kruijswijk eindigde als derde in de etappe.

Dumoulin voerde het algemeen klassement in de Giro al eerder aan: hij pakte het roze na de openingstijdrit in Apeldoorn.

Tegenover ANP liet Dumoulin weten dat zijn ploeg in de heuvelachtige etappe bewust de aanval had gekozen om de leiderstrui over te nemen:

“We gingen ervoor en hebben de koers hard gemaakt om verlost te raken van Marcel Kittel. De finale was ongecontroleerd en dat was vast mooi om te zien, maar het ging nog niet precies zoals we wilden. Ik wilde het roze pakken maar ook de ritzege.”

Toch noemt de 25-jarige Limburger de eindzege in de ronde niet zijn hoofddoel:

“Het algemeen klassement is nog steeds geen echt doel voor me omdat ik me niet echt heb voorbereid op het hooggebergte in de tweede helft van de ronde.”

Tjallingii raakt bergtrui kwijt

Maarten Tjallingii moet zijn blauwe bergtrui weer inleveren na de etappe van dinsdag. De renner van LottoNL-Jumbo pakte geen punten op twee klimmetjes en werd in het bergklassement gepasseerd door Damiano Cunego en Nicola Boem, die ieder zeven punten pakten en nu samen aan kop gaan. De 38-jarige Tjallingii had de bergtrui zondag veroverd.