Dubbelbed zegt fiscus niks

Een Nederlandse verkeersvlieger en vlieginstructeur werkte als zelfstandige vanuit Nederland, Polen en Congo. In Nederland had hij een eigen huis en huurde hij nog een huis voor gebruik als kantoor. In Polen huurde hij een appartement, ook voor zakelijk gebruik.

De kosten die hij opvoerde voor huisvesting en vervoer waren hoog. Te hoog, vond de Belastingdienst, die de aftrek maar beperkt toestond. De gehuurde kantoorruimte in Nederland had meer weg van een woonhuis en was ook zo ingericht, aldus de inspecteur. Er stond zelfs een tweepersoonsbed in. Ook van het appartement in Polen geloofde de Belastingdienst niet dat het puur zakelijk werd gebruikt. Hetzelfde gold voor de opgevoerde reiskosten tussen Polen en Nederland.

De rechtbank Den Haag ziet dit anders. De vliegenier heeft al een woonhuis in Nederland, dus waarom zou hij zijn kantoor ook als woonruimte gebruiken? Dat het als huis is ingericht, wil nog niet zeggen dat het niet zakelijk wordt gebruikt. De aanwezigheid van een tweepersoonsbed maakt dat niet anders. De inkomsten van de man zijn door de Belastingdienst aangemerkt als winst uit onderneming en dus zijn alle zakelijke huisvestingskosten volledig aftrekbaar. Ook die in Polen.