Drie doden, 45 gewonden na aanslag op politievoertuig

In de gepantserde bus in de Turkse stad Diyarbakir zaten zeven recent gearresteerde Koerdische militanten.

Politieagenten onderzoeken het plaats delict in Diyarbakir.
Politieagenten onderzoeken het plaats delict in Diyarbakir. Sertac Kayar / REUTERS

Bij een bomaanslag op een politievoertuig in de stad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije zijn drie doden gevallen en 45 mensen gewond geraakt. Dat meldt AP. In het voertuig zaten zeven recent opgepakte Koerdische militanten.

Twaalf politieagenten en 33 burgers raakten gewond. Wie er werden gedood, was dinsdagavond nog niet bekend. De aanslag, waarbij een autobom ontplofte toen het politievoertuig passeerde, werd nog niet opgeëist. Staatspersbureau Anadolu Agency verklaarde dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK achter de aanval zit.

De Koerdische militanten waren opgepakt omdat ze een fabriek zouden hebben ingenomen in het etnisch overwegend Koerdische Diyarbakir. Er wonen circa een miljoen mensen in de stad.

Oplaaiend geweld

Eerder op dinsdag kwamen twee politieagenten om in de oostelijke provincie Van, tijdens hun poging een bom onschadelijk te maken. Ook daarvoor is de schuld bij de strijdgroep PKK gelegd.

De Turkse regering en de extremistische strijdgroep de PKK besloten drie jaar geleden de wapens te laten rusten en over vrede te praten. Afgelopen zomer kwam er een einde aan de wapenstilstand. Dit heeft in Turkije en Irak tot een nieuwe golf van geweld geleid, mede doordat het Turkse leger regelmatig PKK-doelen in het noorden van Irak bombardeert.