Drakes ode aan familie is vaak onderkoeld

De Canadese zanger/rapper Drake klinkt relaxed, vriendelijk en soms smachtend romantisch. Openingstrack ‘Keep The Family Close’ van zijn nieuwe, vierde album Views, is een gearticuleerde ode aan familie, zowel in de tekst als in Drake’s gevoelvolle zang. Zijn muzikale stijl is minimalistisch en zachtaardig, de instrumentaties werden opgebouwd uit knisperige beats met synthetische laagjes en zachte toetsen. Helaas gebruikt Drake nog altijd graag het ‘autotune’-effect dat een clichématige robotklank geeft. Drake heeft dat effect niet nodig, want hij heeft al meerdere stemmen: de relaxte rapper, het iets stoerdere alter ego, de soulzanger met de slaapkamer stem, en de soulzanger met de bevlogen vocalen. Die laatste (zoals in Grammys) is helaas zeldzaam. Views is lang, vaak onderkoeld en in nummers als ‘Faithful’ en ‘Redemption’ nogal mat. Maar als hij op dreef is, is Drake een uitblinker; zoals in ‘Hotline Bling’ en ‘Controlla’.