Douwe Bob naar finale Eurovisie Songfestival

Hij kreeg dinsdagavond in de halve finale genoeg stemmen van de vakjury en de televisiekijkers.

Douwe Bob (23) staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Hij kreeg gisteravond in de halve finale genoeg stemmen van de vakjury en de televisiekijkers, die allebei voor de helft de uitslag bepaalden.

Nederland moest het opnemen tegen zeventien andere landen. Ook Azerbeidzjan, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Cyprus, Malta en Rusland en Armenië mochten door.

Op een pianokruk, met het getik van een klok op de achtergrond, begon Douwe Bob dinsdagavond zijn countrynummer Slow Down. Na de beukende liedjes en het spektakel waar het Songfestival om bekend is, zong Douwe Bob over onthaasten. Bij hem op het podium geen dansers, maar zijn band – al waren de instrumenten niet ingeplugd. Zo zijn de Songfestivalregels. Wel live zingen, geen live muziek.

I love you too, baby

Less is more, bleef Douwe Bob in aanloop naar het Songfestival zeggen. Tijdens de eerste repetitie vorige week bleek hij toch een gimmick in zijn act te hebben ingebouwd. Na de gitaarsolo op 2 minuut en 3 seconden, liet hij een stilte van 10 seconden vallen. De ultieme Slow Down. Het werd gisteravond niet stil in de Globe in Stockholm. Toen de muziek tien seconden stopte, begon het publiek te juichen en te klappen. „I love you too, baby”, riep Douwe Bob de zaal toe. Dat hij de stilte waar hij in zijn liedje voor pleitte juist zelf verbrak, bleek hij later geen probleem te vinden. ‘Het was nooit bedoeld als een soort Dodenherdenking’, zei Douwe Bob gisteravond aan de telefoon vanuit Stockholm in het televisieprogramma Pauw.

De finaleplaats komt niet als een verrassing. Bij de Nederlandse delegatie twijfelde niemand nog over de kansen. Ook de gokkantoren en internetpolls nam de populariteit van Douwe Bob de afgelopen dagen toe, maar hij is geen favoriet voor de overwinning. Frankrijk, Zweden Rusland en Oekraïne maken volgens de gokkers de grootste kans dit jaar te winnen.

Donderdag is de tweede halve finale, ook dan gaan er tien landen door. Italië, Spanje, Engeland, Duitsland en Frankrijk zijn automatisch geplaatst, zij dragen het meeste geld bij het Songfestival. Ook organisator Zweden heeft alvast een plek in de finale gekregen.

Beelden van het optreden van Douwe Bob werden eerder deze week uitgelekt door een Russisch lid van de vakjury. De vakjury’s beoordeelden maandagavond al de optredens van de eerste halve finale-deelnemers. Een van de juryleden filmde de jurykamer. Ze maakte beelden van het scherm waarop het Nederlandse en Armeense optreden te zien was, en liet haar stemformulier zien. De beelden verschenen die avond op YouTube.

Op de tien seconden stilte in de act van Douwe Bob reageerde ze verrast: „Fuck”, zegt ze. „Wat is er gebeurd?” Na afloop van het Nederlandse optreden zegt een van de mannen in het filmpje: „Dit is mijn commentaar: jammerlijk schattig.” Het filmende jurylid werd gisteren geschorst door de European Broadcast Union, de organisator van het Songfestival. Haar punten tellen niet meer mee. Voor de finale komt er een vervanger.

Douwe Bob opende vorige week zijn eigen bar in Stockholm. De bar was er natuurlijk al, de Pet Sounds Bar heet hij eigenlijk. Douwe Bob mag hem alleen een weekje lenen, speciaal voor het Songfestival. Giel Beelen (3FM) en Rob Stenders (Radio 2) maken de komende week vanaf daar hun radioprogramma’s. Vanavond treden The Common Linnets op. Zij werden twee jaar geleden tweede bij het Songfestival, na Conchita Wurst.

Vorig jaar deed Trijntje Oosterhuis namens Nederland mee aan het songfestival. Zij haalde de finale niet. In 1975 won Nederland voor de laatste keer het songfestival met het nummer Ding-a-dong van Teach-in.

Bekijk hieronder alle Nederlandse inzendingen sinds het eerste songfestival in 1957.
songfestival600