Dode en gewonden bij steekpartij bij München

Aanvankelijk zei het lokale parket dat de dader een “politiek motief” had, maar dat lijkt nu toch niet het geval.

Foto Andreas Gebert / AFP

Bij een steekpartij op een station in de buurt van München is dinsdagmorgen een man om het leven gekomen. Drie andere mannen zijn gewond geraakt, zo meldt de politie aan Duitse media. Aanvankelijk zei het lokale parket dat de dader een “politiek motief” had, maar dat lijkt nu toch niet het geval.

Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann wijst voorlopig niets op een jihadistische daad. Na een vergadering in zei Herrmann tegen AP dat het vermoedelijk om iemand gaat die in het verleden psychische problemen en een drugsverslaving had.

De minister ontkende daarmee uitspraken van de aanklager die zei dat de man bij zijn aanval dingen had geroepen die passen in een “islamitische achtergrond”. Wat de man zou hebben gezegd, kon een woordvoerder tegen Frankfurter Allgemeine Zeitung. De regionale omroep van Bayern en Die Welt melden op basis van omstanders dat de man “Allahu Akbar” riep (Allah is groot).

‘Geen vluchteling’

Meteen na de steekpartij kon de dader worden aangehouden. Volgens de openbaar aanklager gaat het om een 27-jarige man met een Duitse naam. Hij zei tegen persbureau AP:

“Wij hebben geen signalen gekregen dat het om een recente immigrant gaat, of dat hij een buitenlandse achtergrond heeft. Maar op dit moment kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen.”

Het steekincident had volgens de politie plaats om even voor vijf in de ochtend op het station van Grafing, een dorp op ongeveer dertig kilometer van de Zuid-Duitse stad München. Het 50-jarige slachtoffer zou zijn overleden op weg naar het ziekenhuis. Van de drie gewonden is er zeker één zwaargewond.