Deelnemers TEFAF ontevreden

Een groeiend aantal deelnemers aan TEFAF in Maastricht, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, heeft onvoldoende vertrouwen in het bestuur van de beurs. Dat stelt de prominente Duitse kunsthandelaar Daniel Blau.

In een vorige week verstuurde brief aan zijn collega’s rept Blau over het „slepende gevoel te worden gekoeioneerd” door het bestuur. In de brief vraagt hij reacties op zijn suggestie voor een door de handelaren aan te wijzen bestuurslid. Dat zou iemand moeten worden die wél open staat voor klachten en suggesties van de deelnemers „en op enig moment” met antwoorden komt.

Uit een rondgang van deze krant langs vijftien vaste beursdeelnemers kwam begin maart de toenemende onvrede onder handelaren al naar voren.

De lange, openhartige brief van Blau vormt daarvan een bevestiging.

Het businessmodel van de beurs is te onvoorspelbaar, schrijft Blau. Veel handelaren hebben op de laatste editie in maart weinig of zelfs niets verkocht. Zeer schadelijk voor de beurs, volgens Blau, is dat het maar niet lukt om prominente handelaren in hedendaagse kunst blijvend aan TEFAF te binden. Die afvallers, schrijft Blau, „houden verzamelaars voor dat het niet de moeite is naar Maastricht te reizen”. Die verzamelaars opnieuw enthousiasmeren voor een bezoek aan Limburg zou zeer lastig zijn.

Blau toont zich ook bezorgd over de twee nieuwe, kleinere beurzen die TEFAF vanaf dit najaar in New York organiseert. Als daar niet het belang van de vaste deelnemers vooropstaat en buitenstaanders voorrang krijgen, zoals aangekondigd, dan kan dat de moederbeurs in Maastricht volgens hem verzwakken.

TEFAF wil niet inhoudelijk reageren op de brief. „Hij is niet aan ons geadresseerd”, zegt een woordvoerder.

    • Arjen Ribbens