De kansen van Douwe Bob

Gaat Nederland het halen, vanavond op het Eurovisie Songfestival? De bookies voorspellen dat het land zich zal plaatsen voor de finale, maar dat Rusland zaterdag wint.

Douwe Bob tijdens de tweede repetitie van het Eurovisie Songfestival in Stockholm.
Douwe Bob tijdens de tweede repetitie van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Foto Sander Koning/ ANP

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Volgens de gokkantoren maakt Douwe Bob een goede kans om door te mogen naar de finale.

Gisteren is er twee keer geoefend in de Globe in Stockholm, vanmiddag was er nog een generale repetitie. Zelfs het gesprekje dat Douwe Bob vanavond met de presentatrice zal hebben als hij op de bank zit in de greenroom, wordt gerepeteerd.

En dan is er nog het filmpje dat de Russische vakjury gisteren van Douwes generale repetitie maakte en is uitgelekt. Daarop is zelfs al het Nederlandse introductiefilmpje te zien.

De fans weten inmiddels hoe de songfestivalshow eruit gaat zien. Maar de uitslag blijft lastig te voorspellen.

Wat wel zeker is: het kan vanavond tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival wel een paar kandidaten duren voor er zuiver wordt gezongen.

Opener Finland heeft een van de vrolijkste liedjes en zingt helemaal niet zo slecht. Maar dan komen de Grieken. Hiphop met ‘volkse instrumenten’, schrijft de Songfestivalsite. ‘We’re the rise of the rising sun’, zingen de vrouwen vals. De mannen rappen. En dan is er nog Freddie uit Hongarije, met grote spieren, bruine ogen en een Nickelback-achtig schrapende stem.

Douwe Bob is vanavond als zesde aan de beurt. Op een pianokruk, met het getik van een klok op de achtergrond, begint hij zijn nummer ‘Slow Down’. Tussen beukende liedjes en valse noten waar het Songfestival om bekend is door zingt Douwe Bob over onthaasten. Bij hem op het podium geen dansers of flitsende visuals, maar zijn band. Al zijn de instrumenten niet ingeplugd, de muziek komt vanavond van een bandje. Zo zijn de regels. Wel live zingen, geen live muziek.

Om door te mogen naar finale van zaterdag, moet Douwe vanavond bij de laatste tien eindigen. Bij de bookmakers staat hij nu op een vierde plek. Douwe Bob zelf twijfelt niet over zijn kansen. Hij heeft weken geleden al duizend euro op zichzelf ingezet.

Favoriet bij de bookmakers blijft Rusland. Sergey Lazarev heet de Russische kandidaat, 32 jaar oud en een ster in eigen land. Hij zingt over The Only One, over donder en bliksem. In beeld en techniek heeft hij in elk geval alvast gewonnen. Andere favoriet is Armenië, te herkennen aan het gewoehoehoe en whohoho in haar liedje LoveWave.

Graphic halve finale