Dalende winst voor ING door regelgeving

De winst zakte met bijna 30 procent naar 1,26 miljard euro. De rente-inkomsten van de banken stegen licht.

Foto Lex van Lieshout / ANP

ING heeft in het eerste kwartaal van 2016 bijna 30 procent minder winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In totaal behaalde de bank 1,26 miljard euro winst, blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers. De totale inkomsten van de bank zakten van 4,36 naar 4,09 miljard euro.

De bank wijt het mindere resultaat vooral aan strengere regelgeving. De kosten voor regelgeving stegen van 174 miljoen euro naar 496 miljoen euro. ING verwacht dat die kosten in heel 2016 stijgen naar 960 miljoen euro.

In de regelgevingskosten zijn meegenomen de bankenbelasting die sinds 2012 betaald moet worden, het depositogarantiestelsel dat spaarders verzekert dat ze een deel van hun geld terugkrijgen als hun bank omvalt, en het Europese single resolution fund waar banken geld in moeten storten om in tijden van crisis in te kunnen grijpen.

Ondanks de lage rentestand, wist ING wel een stijging te behalen in rente-inkomsten van 2,3 procent. Ook was de bank bijna 40 procent minder kwijt aan kosten voor slechte leningen. Er werd voor 7,1 miljard aan leningen verstrekt, klanten stortten voor 8,8 miljard euro op hun rekeningen.