Tilburgers mogelijk blootgesteld aan gevaarlijke verf

Zeker 589 mensen uit de regio Tilburg zijn tussen 2004 en 2011 mogelijk in aanraking gekomen met de giftige stof chroom-6. Dat gebeurde in de NS-werkplaats in Tilburg, waar zij verf van oude treinen moesten schuren. Waarschijnlijk was in die verflaag de giftige stof chroom-6 verwerkt. De Tilburgers liepen tijdens het werk onbeschermd door het afgeschuurde verfstof. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente om 581 werklozen, die tussen 2004 en 2011 één of meerdere dagen werkten voor het gemeentelijke reïntegratiebedrijf tROM. Daarnaast zijn door de gemeente acht begeleiders benaderd. Zij hebben langere tijd op de werkplaats gestaan en zijn daardoor langdurig blootgesteld, sommigen tot enkele jaren. Chroom-6 zorgt ervoor dat verf beter hecht en dat de treinen niet gaan roesten. Bij het afschuren van een oude verflaag kunnen deeltjes ervan worden ingeademd. Dit kan kankerverwekkend zijn. In 2014 werd bekend dat Defensie jarenlang willens en wetens de gevaarlijke stof gebruikte in camouflageverf. Zeker 900 (oud-)medewerkers met ziekteverschijnselen hebben zich voor een schaderegeling gemeld. Vorig jaar werd bekend dat ook de NS chroomverf gebruikte. De betrokkenen in Tilburg zijn maandagavond per brief op de hoogte gesteld door de gemeente. Woensdag is er een informatieavond. Volgens de woordvoerder wordt nog niet gesproken over schadevergoedingen; er zijn ook nog geen claims binnengekomen. (NRC)