Bowie met vet haar

‘Ik ga helemaal niets missen,” zei Sebastiaan Vos, archivaris en Bowie-fan, toen Bowie overleed. Als zesjarige luisterde Vos voor het eerst naar de artiest. Het werd liefde, grenzend aan obsessie. Hij ploos biografieën en concertverslagen uit. Hij dwong vriendinnetjes fan te worden. Op de omslag van zijn schoolagenda plakte hij een foto van Bowie, geschoten door popfotograaf Gijsbert Hanekroot. Dat hij hem niet zou missen, kwam doordat alles er nog was. De elpees, de boeken, die foto van Hanekroot. Deze laatste bleek meer (ongepubliceerd) werk te hebben en samen maakten ze David Bowie – The Seventies. Een bundeling van foto’s die Hanekroot in de jaren zeventig schoot, o.a. voor Muziekkrant Oor. We zien hoe Bowie in vijf jaar tijd van Ziggy Stardust naar de Thin White Duke transformeert. Door de omgevouwen hoeken in het boek lijkt het voor je ogen te gebeuren. De Amerikaanse fotograaf Steve Schapiro wist ook dicht bij Bowie te komen. Vorige maand verscheen zijn werk in Bowie. We zien de zanger argeloos een sigaretje roken, met vet haar en trainingspak. Het werd de cover van Rolling Stone. En poserend voor een volgens Bowie „verschrikkelijk lelijke groene muur”, dat werd de cover van People Magazine. En weer is Bowie een kameleon.