Bijzondere eis van OM aan vrijlating Van der G. zou ‘verkooppraatje’ zijn

Het Openbaar Ministerie zou zelf niet overtuigd zijn van de noodzaak om de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., na zijn voorwaardelijke vrijlating extra psychologisch te laten begeleiden. Van der G. en het OM zijn sinds diens voorwaardelijke vrijlating in 2014 verwikkeld in een reeks processen over de voorwaarden die verbonden zijn aan zijn vrijlating.

Op dit moment draait het om de bijzondere voorwaarde van de psychologische begeleiding. Van der G. tekende daartegen in februari met succes per kort geding verzet aan. Het OM ging daartegen in beroep. Tijdens de behandeling, maandag, overhandigde Van der G.’s advocaat Willem Jebbink opnames die zijn client heeft gemaakt van gesprekken met advocaat-generaal Hans Pieters. Uit de opnamen zou blijken dat het OM de extra begeleiding alleen eiste om de politiek tevreden te stellen. Nadat Van der G.’s psychiater in maart 2015 de behandeling had afgerond, zag het OM eigenlijk geen reden voor verdere begeleiding. Dat dit toch werd geëist zou een „verkooppraatje voor de politiek, de staatssecretaris, de minister” zijn. Dat zou blijken uit de opname van een evaluatiegesprek met de advocaat-generaal.

Deze zou zijn uitspraken hebben gedaan in september 2015, een paar maanden voordat het OM eiste dat Van der G. zich extra psychologisch moest laten begeleiden. In de Volkskrant zegt het OM dat justitie „niet gelukkig” is met de geluidsopnamen.

Hoewel de opnames al geruime tijd in bezit waren van Van der G. en zijn advocaat, is pas bij het hoger beroep besloten die in te brengen. Jebbink: „We vonden het eerder niet relevant, maar hebben het nu gebruikt om een sfeer te schetsen van hoe het OM te werk gaat.”

De rechtbank hield de zaak maandag aan om het OM en Van der G. in staat te stellen via mediation de verschillende rechtszaken tussen beide partijen uit de wereld te helpen.

Eind maart oordeelde de rechter in een andere zaak dat Van der G. zich elke drie maanden bij de reclassering moet blijven melden. Ook daartegen ging Van der G. in beroep. Jebbink is tevreden over het voorstel van de rechtbank. Volgens de advocaat wil zijn cliënt niet alleen van de psychologische begeleiding af maar bijvoorbeeld ook van zijn mediaverbod.