Benaouf A. veroordeeld tot twaalf jaar cel

A. werd in hoger beroep veroordeeld voor medeplichtigheid aan een liquidatie voor een Antwerps hotel in 2012.

Volgens het gerechtshof in Amsterdam was Benaouf A. een "essentiële schakel" in de liquidatie in 2012.
Volgens het gerechtshof in Amsterdam was Benaouf A. een "essentiële schakel" in de liquidatie in 2012. Foto: Roos Koole / ANP

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Benaouf A. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. In maart had de advocaat-generaal in Amsterdam achttien jaar celstraf geëist tegen Benaouf A.

De 32-jarige A. is door de rechter schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh (34) in oktober 2012. Bouhbouh werd toen voor het Antwerpse Crowne Plaza hotel door twee mannen doodgeschoten. Hoewel het gerechtshof spreekt van een “berekenende en meedogenloze” moord, is Benaouf A. volgens het hof niet meer dan medeplichtig aan de moord en is daarom een lagere straf dan de geëiste achttien jaar cel gerechtvaardigd.

Volgens het gerechtshof was Benaouf A. echter wel een “essentiële schakel” bij de moord:

“Uit het uitvoerige Belgische en Nederlandse politieonderzoek kwam naar voren dat de schutters door sms-berichten op de hoogte werden gehouden, ook over het moment dat zij konden toeslaan. Het hof oordeelt dat de veroordeelde, die altijd heeft ontkend dat hij iets met de moord te maken had, de berichten verstuurde en zo een essentiële schakel was bij de moord.”

Begin liquidatiegolf

De moord op Boubouh betekende het begin van een liquidatiegolf in de onderwereld. Benaouf A. werd met meerdere liquidaties in verband gebracht en ook was hij meerdere keren het mogelijke doelwit. De ruzie in de, met name Marokkaanse, onderwereld is vermoedelijk begonnen om een partij gestolen drugs in de haven van Antwerpen.

A. wist te ontkomen bij een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. In deze zaak werden Anouar B. en Adil A. tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ook werd Hamza B. in oktober 2015 in hoger beroep in Marokko tot twintig jaar veroordeeld. De liquidaties worden gezien als wraakactie voor de moord op Bouhbouh.