Bangladesh hangt voormalig partijleider op

Motiur Rahman Nizami (73) werd gedood om oorlogsmisdaden uit 1971, veroordeeld door een speciaal tribunaal.

Een Bengaalse man viert de dood van Nizami door een schoen tegen zijn portret aan te gooien.
Een Bengaalse man viert de dood van Nizami door een schoen tegen zijn portret aan te gooien. AP

In Bangladesh is de voormalig islamitische partijleider Motiur Rahman Nizami woensdagochtend vroeg opgehangen. Hij werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de bloedige onafhankelijkheidsstrijd met Pakistan in 1971. Nizami werd in hoger beroep veroordeeld voor onder andere genocide en verkrachting.

Nizami, een voormalig minister, was jarenlang de voorman van de belangrijke fundamentalistische Jamaat-e-Islami-partij, die streeft naar een islamitische staat op basis van de shari’a. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog steunde deze partij Pakistan.

Dubieus tribunaal

Deze oorlog tegen Pakistan kostte honderdduizenden mensen het leven. Het stoorde vele Bengalen dat de daders van deze gruwelijke slachtpartijen en vele verkrachtingen op vrije voeten waren gebleven. In 2013 velde een speciaal Bengaalse oorlogstribunaal zijn eerste vonnissen over voormalige Bengaalse collaborateurs. Er is echter veel kritiek op dit tribunaal, zowel van Bengalen als van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch. Velen vinden dat de huidige regering onder premier Sheikh Hasina het tribunaal slechts gebruikt voor een afrekening met haar politieke tegenstanders. Een groot deel veroordeelden bij het tribunaal was prominent lid van Jamaat-e-Islami.

Honderden mensen vierden de dood van Nizami in de straten van de hoofdstad Dhaka, maar tegelijk zijn volgens Reuters duizenden extra agenten en bewakers op de been om de rust te bewaren in de hoofdstad. Eerdere executies leiden soms tot woedende reacties van de Bengaalse bevolking, omdat het tribunaal omstreden is.

Onveilig voor bloggers

Het is momenteel erg onrustig in Bangladesh, waar fundamentalisme steeds belangrijker wordt. Verschillende homo’s, intellectuelen, studenten en bloggers zijn sinds februari 2015 vermoord door islamitische extremisten, soms met kapmessen.