A’dam werkt samen tegen overlast Airbnb

Steden overal ter wereld worstelen met verhuur door Airbnb. Amsterdam wil nu ervaringen uitwisselen.

Foto John McDougall / AFP

De gemeente Amsterdam gaat intensiever samenwerken met andere steden in de aanpak van problemen door vakantieverhuur via Airbnb. De stad organiseert dit jaar een internationale kennisbijeenkomst, vooral om informatie te delen over hoe je als stad lokaal beleid kunt handhaven.

Over de hele wereld worstelen steden met de vraag hoe ze moeten omgaan met de gevolgen van Airbnb. Doordat op woningen te verdienen valt, stijgen de huizenprijzen – ook in steden waar het aanbod al schaars is.

Daarnaast zorgt vakantieverhuur via Airbnb in toch al drukke steden voor overlast. Soms fungeren huizen midden in woonwijken als illegale hotels. Ook leeft de zorg dat door de deeleconomie de tweedeling tussen arm en rijk toeneemt: alleen wie bezit, heeft immers wat te delen. Aan de andere kant, zeggen voorstanders, geeft Airbnb bewoners de gelegenheid te profiteren van de drukte in hun stad. En steden lijken de groei van het bedrijf, actief in 190 landen, maar moeilijk te kunnen afremmen.

“Van alle toeristische overnachtingen vond vorig jaar 7 procent in een woning plaats”

Omdat Amsterdam een van de weinige steden is die met Airbnb samenwerkt, zijn veel toeristische steden geïnteresseerd in deze aanpak, vertelt een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP). Het afgelopen jaar kreeg de stad informatieverzoeken van Tel Aviv, Barcelona, New York, Toronto, Wenen, Seoul, Tokio, Brussel, Kopenhagen, Aruba, Berlijn, Milaan, Istanbul, San Francisco, Boston en Athene.

De wetten omtrent vakantieverhuur zijn in elke stad verschillend. In Berlijn, waar de woningmarkt krap is en via Airbnb veel huurwoningen worden verhuurd, zijn verhuurders sinds 1 mei verplicht zich te registereren, anders riskeren zij een boete van maximaal een ton. De stad stelt dertig mensen aan om dit beleid te handhaven. Het is de vraag of dat voldoende is: volgens schattingen is slechts een kwart van de woningen aangemeld bij de autoriteiten.

In Barcelona is het verboden je woning af en toe te verhuren, maar het wordt niet gecontroleerd. Het stadsbestuur wil Airbnb wel reguleren, mits het bedrijf alle illegale verhuuradressen van de site verwijdert. Dat doet Airbnb vooralsnog niet. Het bedrijf wordt gehekeld omdat het geen gegevens deelt.

Zestig dagen per jaar

Amsterdam heeft sinds 2014 een overeenkomst met Airbnb. Amsterdammers mogen hun huis zestig dagen per jaar verhuren, aan niet meer dan vier bezoekers per keer. In ruil hiervoor int Airbnb gemeentebelasting: vorig jaar 5,5 miljoen euro. Van alle toeristische overnachtingen vond vorig jaar zeven procent in een woning plaats; een groei van twee procentpunt ten opzichte van 2014. Tachtig procent van de verhuurders houdt zich aan de regels.

Maar ook Amsterdam heeft last van excessen. Vorig jaar werden 167 illegale hotels gesloten. Amsterdam wil dat Airbnb zelf meer doet om het aantal illegale hotels terug te dringen. De gemeente onderhandelt momenteel met het bedrijf over voortzetting van de samenwerkingsovereenkomst en wil alleen onder die voorwaarde verder, aldus de woordvoerder.