Aantal zelfdodingen op spoor toegenomen

ProRail meldt de stijging in het jaarverslag over 2015. Het aantal andersoortige aanrijdingen nam vorig jaar ook toe.

Een rit van de Eurostar van Rotterdam naar Amsterdam.
Een rit van de Eurostar van Rotterdam naar Amsterdam. Remko de Waal / ANP

Op de Nederlandse spoorwegen waren er vorig jaar 223 zelfmoordpogingen met een fatale afloop. Dat meldt ProRail in het jaarverslag. Een jaar eerder waren dat er nog 192.

ProRail heeft geen verklaring voor de grote stijging. De spoorbeheerder voert preventief gesprekken met instellingen met potentiële slachtoffers. Ook is er meer cameratoezicht en wordt er vaker gepatrouilleerd. Eind dit jaar wordt ook een proef uitgevoerd met blauw licht op stations, dat zou een kalmerend effect hebben op mensen.

De spoorbeheerder draagt sinds 2014 bij aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Daarin werken allerlei organisaties, zoals gemeentes, politie, GGZ, GGD en de NS, samen om het aantal suïcides in Nederland terug te dringen. Dit samenwerkingsverband doet onderzoek naar risicoverhogende factoren op het gebied van zelfmoord bij het spoor en mogelijke oplossingen.

Andere botsingen

Het aantal aanrijdingen op overwegen waarbij geen sprake was van zelfdoding, nam vorig jaar ook toe. Dat steeg van 23 naar 32. De hoeveelheid ongelukken met dodelijke afloop bij spoorwegovergangen verdubbelde bijna, van zeven naar dertien. In sommige gevallen doet de spoorwegbeheerder aangifte, zoals toen vorig jaar een vrachtauto met gasflessen keerde op een overweg. Een shovelbak gleed vorig jaar van een vrachtauto en belandde op een spoor, ook daarom stapte ProRail naar de politie. Verder wordt bijvoorbeeld aangifte gedaan als mensen onder spoorbomen doorkruipen.

Er is ook een positieve ontwikkeling op veiligheidsgebied, volgens ProRail rijden steeds minder treinen door rood licht. In 2015 gebeurde dat 86 keer, in 2014 98 keer en in 2013 was dat nog 152 keer. De spoornetbeheerder probeert treinritten zo te plannen dat machinisten onderweg zo min mogelijk rode seinen tegenkomen.

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.