589 Tilburgers mogelijk blootgesteld aan giftige verf

De tewerkgestelden bij het Tilburgse reïntegratiebedrijf liepen zonder bescherming door afgeschuurde verflagen van NS-treinen.

Foto: Rein van Zanen

Zeker 589 mensen uit de regio Tilburg zijn tussen 2004 en 2011 mogelijk in aanraking gekomen met de giftige stof chroom-6. Dat zou zijn gebeurd in de NS-werkplaats in Tilburg, waar zij destijds te werk waren gesteld. De betrokkenen zijn maandagavond per brief op de hoogte gesteld door de gemeente. Woensdag is er een informatie-avond voor hen georganiseerd.

Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente om 581 werklozen, die in de periode 2004 tot 2011 een of meerdere dagen werkten voor het gemeentelijke reïntegratiebedrijf tROM. Tijdens hun diensten moesten zij de verf van oude treinen schuren, die werden opgeknapt voor een tentoonstelling in het Spoorwegmuseum. Waarschijnlijk zat in die verflaag de giftige stof chroom-6 verwerkt. De Tilburgers liepen tijdens het werk onbeschermd door het afgeschuurde verfstof.

Daarnaast zijn door de gemeente acht begeleiders benaderd. Zij hebben langere tijd op de werkplaats gestaan en zijn daardoor langdurig blootgesteld aan de stof, sommigen tot enkele jaren. Chroom-6 zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dat de treinen niet gaan roesten. Als de verflaag wordt opgeschuurd en deeltjes ervan worden ingeademd, kan dit kankerverwekkend zijn.

In de brief krijgen de betrokkenen het advies om gelijk naar de huisarts te gaan als ze klachten hebben. De gemeente Tilburg haakt volgens de woordvoerder aan bij een nog lopend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en heeft huisartsen ingelicht over de kwestie. Verder is de gemeente vooral bezig met zorg en informatievoorziening. Er wordt nog niet gesproken over schadevergoedingen; er zijn ook nog geen claims binnengekomen.

Proefmonsters bevatten chroom-6

De zaak kwam aan het rollen doordat een oud-medewerker in september vorig jaar aan de bel trok bij de gemeente, toen er veel media-aandacht was voor chroomverf op NS-treinen. Hierop besloot de gemeente Tilburg proefmonsters te laten nemen bij vergelijkbare treinstellen. Daaruit bleek dat de giftige stof inderdaad in de verflaag was verwerkt.

Vakbond FNV Spoor kwam er vorig jaar achter dat de vervoerder jarenlang chroomverf gebruikte op de treinstellen en dat onderhoudspersoneel daar jarenlang mee in aanraking is gekomen. Bij de NS is een commissie in het leven geroepen om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het gebruik van chroom-6-verf.

Chroomverf bij Defensie

In 2014 berichtte actualiteitenprogramma EenVandaag als eerste over het gebruik van chroomverf bij voertuigen van Defensie. Jarenlang werd onderhoudspersoneel blootgesteld aan het kankerverwekkende verfstofje. Later bleek dat Defensie hiervan al zeker 13 jaar van op de hoogte was en het risico accepteerde.

Defensiewerknemers met long- en neuskanker of een auto-immuunziekte hebben recht op een schadevergoeding. Bijna 900 (oud)-werknemers hebben zich gemeld met zulke klachten. Letselschade-expert Yme Drost, die de regeling van de Defensie-medewerkers opzette, gelooft dat een dergelijke regeling ook in Tilburg toegepast zou kunnen worden.

“De gemeente Tilburg is ook een overheidsinstantie. Het gaat hier om dezelfde stof en ook om een grote groep mensen, dus kan ik me voorstellen dat ze in Tilburg hier best voor openstaan.”

Drost bevestigt dat hij nog niet is benaderd: “daarvoor is het nu nog te vroeg.”