Welke eredivisieclubs hebben zich waar voor geplaatst?

Een overzicht na de slotdag: welke clubs gaan Europa in en welke spelen nog play-offs?

Champions League

PSV heeft zich als kampioen gekwalificeerd voor de Champions League, nummer twee Ajax moet twee kwalificatierondes doorkomen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Europa League

Nummer vier AZ verzekerde zich door een 3-1 zege bij directe concurrent FC Utrecht van de derde voorronde van de Europa League. „Voor de club is dit echt een prijs”, zei AZ-coach John van den Brom. Om de groepsfase van de Europa League te bereiken moet AZ twee ronden overleven. Nummer drie Feyenoord had zich als bekerwinnaar al direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Play-offs voor Europa League

FC Utrecht, Heracles Almelo, FC Groningen en PEC Zwolle gaan de play-offs in, waarin gestreden wordt voor een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. FC Utrecht gaat donderdag op bezoek bij PEC, Heracles moet naar Groningen. De returns zijn zondag.

Nacompetitie

Nummer zestien Willem II speelt in de eerste ronde van de nacompetitie tegen Almere City, nummer zeventien De Graafschap tegen MVV.