Wat De Graafschap doet met kas van PSV en Ajax

Eredivisie Op de slotdag verspeelde Ajax de titel aan PSV, dat nu mag deelnemen aan de Champions League en daarmee zeker 15 miljoen euro verdient.

Ajax-trainer Frank de Boer in de spelersbus, na het desastreus verlopen duel tegen De Graafschap.
Ajax-trainer Frank de Boer in de spelersbus, na het desastreus verlopen duel tegen De Graafschap. Foto OLAF KRAAK / ANP

Bijzonder opgewekt komen directieleden van PSV maandag samen voor hun geplande begrotingsoverleg. Niet alleen omdat PSV zondag de landstitel won, vooral omdat de club daarmee een Champions League ticket verwierf ter waarde van ruim 15 miljoen euro. „Dat vergadert een stuk prettiger”, zei directeur Toon Gerbrands zondag in Zwolle.

Twee scenario’s had hij klaarliggen voor de slotronde van de eredivisie. Eén als Ajax zou winnen en PSV het seizoen zou eindigen als tweede. Het andere als Ajax punten zou morsen en PSV door een overwinning bij PEC Zwolle alsnog kampioen zou worden. En warempel: Ajax speelde gelijk bij degradatiekandidaat De Graafschap (1-1), waardoor PSV de landstitel prolongeerde na de 3-1 zege in Zwolle.

De gevolgen zijn niet gering. Hoewel PSV zo’n 6 miljoen euro kwijt is aan kampioenspremies voor de selectie en technische staf, krijgt de club na de zomer nog meer financiële slagkracht door de extra miljoenen van de Champions League. Dit seizoen verdiende PSV daarin 26,3 miljoen euro aan prijzengeld, los van de baten uit de tv-pot die de UEFA later verdeelt.

In competities van kleinere landen bepalen baten uit de Champions League vaak het verschil tussen top en subtop. Hoe vaker clubs deelnemen, des te meer ze hun macht vergroten. In Zwitserland heerst FC Basel al jaren, in Portugal Benfica en FC Porto, terwijl in de eredivisie PSV en Ajax uitlopen op Feyenoord, dat nauwelijks kan aanhaken omdat de laatste landstitel dateert van 1999.

PSV nam de macht over door bewust te investeren in duurdere spelers

Door de hoge bonussen uit Europa’s elitekampioenschap kan PSV bepalende spelers makkelijker behouden, kan de club financiële wensen van toekomstige spelers beter tegemoet komen en kan het investeringen doen die op termijn resulteren in nog hogere opbrengsten.

Dat PSV ook dit jaar de beste was, heeft ook met durf te maken. Na vier kampioenschappen van Ajax nam PSV vorig seizoen de macht over nadat het bewust had geïnvesteerd in duurdere spelers. Het salarisplafond lag op één miljoen euro, net als bij Ajax en Feyenoord, maar de club maakte uitzonderingen. Voor Luuk de Jong bijvoorbeeld. Met een jaarsalaris van 1,4 miljoen euro bruto dé grootverdiener van de eredivisie, maar ook een onmisbare topscorer.

Ajax hield de baten uit de Champions League op de bank. De club heeft met Marc Overmars een technisch directeur die bekendstaat om zijn spaarzaamheid en starre houding bij onderhandelingen met potentiële spelers. Ajax mikt op eigen jeugd, maar ziet nu dat PSV sportief én financieel succes heeft met dure spelers. Mede daarom wil de club haar salarisplafond doorbreken met de mogelijke terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar, die eerder al bij Ajax speelde.

De seizoensontknoping had ook gevolgen op de beurs. De waarde van aandelen Ajax daalde met 9 procent.