Voortgang afzetting president Rousseff geannuleerd

Ook werd een eerdere stemming in het parlement tegen Rousseff door het Lagerhuis nietig verklaard.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff maandag in hoofdstad Brasilia.
De Braziliaanse president Dilma Rousseff maandag in hoofdstad Brasilia. Foto: Evaristo Sa / AFP

De interim-voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis, Waldir Maranhão, heeft de voortgang van de afzetting van president Dilma Rousseff geannuleerd en de stemming in het parlement die op 17 april plaatsvond, nietig verklaard. De Senaat verzet zich tegen de acties van het Lagerhuis en zegt de afzettingsprocedure van Rousseff door te zullen zetten.

Van de 513 congresleden in het Lagerhuis stemde een overgrote meerderheid voor afzetting van Rousseff. Deze week zal ook de Senaat zich in een volgende stemronde uitspreken over Rousseffs impeachment, maar volgens Maranhão moet de stemming nu eerst terug naar de Kamer omdat de stemming vorige maand naar zijn mening niet volgens de regels is gegaan. Zo zouden de congresleden zijn geïnstrueerd door hun partijleiding en was van tevoren al bekend hoe congresleden hun stem zouden uitbrengen.

Gezworen vijand Rousseff geschorst

Maranhão heeft het stokje overgenomen van voormalig parlementsvoorzitter Eduardo Cunha, een gezworen vijand van Rousseff en de grote aanjager van de afzettingsprocedure tegen haar. Cunha werd vorige week geschorst op verdenking van het witwassen van tientallen miljoenen dollars in verband met Operatie Lava Jato (Wasstraat): het omvangrijke corruptieschandaal rondom het semi-staatsoliebedrijf Petrobras.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte consequenties zijn van het besluit van Maranhão en of de stemming in de Senaat, die voor woensdag gepland staat, nog doorgaat. De verwachting is dat van de 81 leden een ruime meerderheid voor afzetting gaat stemmen waardoor Rousseff na woensdag voor 180 dagen geschorst wordt en de macht tijdelijk naar vicepresident Michel Temer gaat.

Rousseff wordt ervan verdacht gesjoemeld te hebben met overheidsgelden en zo een vertekend beeld te hebben gegeven van de financiële situatie in Brazilië aan de vooravond van haar herverkiezing in 2014. Van de congresleden die op 17 april voor haar afzetting stemden, is meer dan 60 procent zelf betrokken of verdacht van veel grotere misdaden zoals corruptie, chantage, ontvoering en zelfs moord.

Verzet oppositie

De oppositie heeft al aangegeven het besluit van Maranhão niet te accepteren en zoekt naar mogelijkheden deze te bevechten. Of dat bijvoorbeeld door een uitspraak van het Hooggerechtshof is nog niet duidelijk.

Toen president Rousseff maandagmiddag tijdens een toespraak voor aanhangers op de hoogte werd gebracht van het besluit om de afzetting te annuleren werd ze onder luid gejuich door haar aanhangers bejubeld. Maar Rousseff zelf bleef nuchter:

“Laten we voorzichtig zijn, en eerst afwachten wat de exacte consequenties zijn van dit besluit. Ik ben onschuldig en daar blijf ik bij.”