Vandaag schuift een vlekje op de zon: Mercurius!

Het begint om twaalf minuten over een: dan raakt Mercurius de zon aan, en een paar minuten later is het bolletje helemaal zichtbaar.

Mercuriusovergang in 2006. Mercurius is het zwarte bolletje rechtsonder het midden. De andere vlekken zijn zonnevlekken.
Mercuriusovergang in 2006. Mercurius is het zwarte bolletje rechtsonder het midden. De andere vlekken zijn zonnevlekken. Foto Brocken Inaglory

Vandaag is een bijzondere dag in de relatie tussen onze planeet aarde en de binnenste planeet van ons zonnestelsel: Mercurius. Want vanaf de aarde bezien schuift de kleine verschroeide rotsplaneet precies voor de zon langs. Dit gebeurt dertien of veertien keer per eeuw.

Het begint om 13.12: dan raakt Mercurius de zon aan, en een paar minuten later is het bolletje helemaal zichtbaar.

De site hemel.waarnemen heeft een  tekening gemaakt hoe vanaf de aarde de uren durende weg van Mercurius over de zon eruit zal zien. De zwabberende beweging is schijn, dat is het gevolg van de draaiing van de aarde.

hemel.waarnemen.com

hemel.waarnemen.com

Wie vanmiddag met een eclipsbril naar de zon kijkt (kijk nóóit zonder oogbescherming naar de zon!) kan dus een klein zwart balletje voor de zon langs zien gaan. Maar zo’n Mercuriusovergang is moeilijk waarneembaar. Vanaf de aarde gezien is Mercurius maar een half procent van de zon. De meeste volkssterrenwachten laten daarom vandaag veilige en grote projecties van de zon zien.

De volgende Mercuriusovergang is pas weer in 2039.

AstronomieNL heeft een korte uitlegvideo gemaakt over de Mercuriusovergang.

Kijk hier naar een Amerikaanse streaming live video van de Mercurius overgang