Traditionele partijen handhaven zich in Libanon

Op basis van voorlopige resultaten ziet het er naar uit dat de traditionele partijen alle zetels in de gemeenteraad van Beiroet binnenslepen.

Een lid van de stemcommissie telt de uitgebrachte stemmen in een van de kiesbureaus van Beiroet.
Een lid van de stemcommissie telt de uitgebrachte stemmen in een van de kiesbureaus van Beiroet. Foto Mohamed Azakir/Reuters

Er komt geen politieke aardverschuiving in Libanon. Op basis van voorlopige resultaten ziet het er naar uit dat de traditionele partijen als vanouds alle zetels in de gemeenteraad van Beiroet binnenslepen.

Naar de lokale verkiezingen in de Libanese hoofdstad was met meer dan gewone aandacht uitgekeken omdat een nieuwe lijst van burgeractivisten, Beiroet Madinati (Beiroet, mijn stad), voor het eerst een alternatief bood voor de traditionele, sektarische partijen.

Beiroet Madinati had gehoopt dat de woede over de aanhoudende afvalcrisis de kiezer zou overtuigen om de oude politiek de rug toe te keren. Maar de kiezer was niet op het appel: de opkomst bedroeg maar zo’n 20% en daarvan stemden de meesten op de lijst van de meerderheid. Omdat Libanon een ‘winner takes all’-systeem heeft wil dat zeggen dat alle zetels naar de uittredende meerderheid gaan.

De Libanese politici, veelal krijgsheren die uit de burgeroorlog zijn voortgekomen, waren wel bezorgd over het nieuwe burgerinitiatief. Ze voerden fel campagne, en namen delen van het programma van Beiroet Madinati over. Dat programma zette zwaar in op het milieu en een duurzaam afvalbeleid. Beiroet Madinati maakt gewag van onregelmatigheden in de stemlokalen.