Topregisseurs Stone en Mitchell aan de slag in Amsterdam

De gerenommeerde Britse theatermaker Katie Mitchell regisseert in seizoen 2016-2017 een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam. Mitchell koos voor haar TA-debuut het stuk De meiden (1947) van Jean Genet. De konkelende dienstmeiden Claire en Solange worden gespeeld door Marieke Heebink en Chris Nietvelt. Daarnaast treedt komend seizoen regisseur Simon Stone (1978) als vaste huisregisseur toe tot het gezelschap. De internationaal gevierde Australiër, die vorig jaar bij TA Medea maakte, bewerkt Ibsens Solness ingrijpend tot Ibsen huis: een groots opgezette productie over een familie in crisis. TA-directeur Ivo van Hove maakt komend seizoen twee producties: De dingen die voorbijgaan, deel twee in zijn Couperus-trilogie, en het muziektheaterDagboek van een verdwenene van Janácek, in samenwerking met Muziektheater Transparant. Regie-talent Maren Bjorseth regisseert Lessings Emilia Galotti binnen opleidingstraject TA-2, in samenwerking met de Toneelschuur. (NRC)